Ambrozia face ravagii. Au apărut cazuri de alergie la copii mai mici de doi ani în Timiș
Ambrozia face în continuare noi victime şi în judeţul Timiş. Tot mai multe persoane ajung la medic din cauza polenului care provoacă rinita , conjunctivita si urticarie. Vârful de sezon, în care numărul alergiilor creşte e perioada august-septembrie atunci când planta înfloreşte şi degajă în atmosferă particulele fine de polen.
Articol de Radio Timișoara, 17 iulie 2018, 14:53
Specialiştii susţin însă că eradicarea acestei plante este imposibilă pe termen scurt şi cazurile se înmulţesc în fiecare an. Medicul alergolog Ramona Mureșan spune că atâta timp cât câmpurile sunt încă pline de ambrozie, nu vom scăpa de această problemă.
“Dacă nu se iau măsurile legale de tundere a terenurilor și de stârpire a acestei plante, cazurile de alergici la polenul de ambrozie vor fi tot mai multe. Concentrația polenului în aer este tot mai mare, planta fiind tot mai prezentă pe câmpuri”, avertizează medicul alergolog Ramona Mureșan.
Medicul timişorean susţine că situaţia alergiilor provocate de ambrozie devine îngrijorătoare, mai ales că pe lângă numărul tot mai mare de persoane bolnave, a scăzut extrem de mult şi vârsta pacienţilor.
“Copiii sub trei ani de zile, care nu au avut probleme cu alergia la polenuri, începând de anul trecut am avut cazuri de copii de doi ani care erau alergici la polen. E clar că afectează și copiii, probabil că încă din intrauterin încep să fie afectați dacă atât de repede se manifestă, încă de la doi ani de zile”, precizează medicul alergolog Ramona Mureșan.
Autorităţile locale au demarat o campanie prin care încearcă să reducă proporţiile acestei probleme. În baza unei hotărâri a Consiliului Local Timişoara, poliţiştii au sancţionat sute de persoane care nu îşi curăţă terenurile. Dana Galbenu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Timişoara spune că poliţiştii fac aceste verificări în mod regulat.
Campania poliţiştilor se va intensifica în aceste zile, iar cei care nu se nu îşi curăţă terenurile vor fi sancţionaţi cu valoarea maximă a amenzii, de 2.000 de lei.
Proiectul staţiei de monitorizarea ar fi o premieră pentru România şi ar putea să ofere informaţiile necesare pentru ca poluaţia să ştie exact când şi cum să-şi ia măsurii de prevenire a alergiilor.