Medicii în acţiune după creşterea alarmantă a numărului de persoane afectate de ambrozie FOTO AUDIO
Mai mulţi medici timişoreni împreună cu reprezentanţii Primăriei Dumbrăviţa iniţiază un proiect de măsuri pentru combaterea ambroziei şi efectelor acesteia. Medicii vor fi prezenţi în zilele de marţi şi miercuri la cabinetul medical de la şcoala din Dumbrăviţa pentru a testa gratuit locuitorii, cu scopul de a constata dacă sunt alergici la planta care se extinde îngrijorător în vestul ţării.
Articol de Radio Timișoara, 1 septembrie 2014, 16:52 / actualizat: 4 septembrie 2014, 23:07
Campania de testări gratuite a început la Dumbrăviţa, întrucât în această localitate foarte mulţi locuitori acuză diverse forme de alergie la ambrozie. Primul care s-a suspus testării a fost primarul comunei Dumbrăviţa, Victor Malac, care s-a dovedit a fi alergic la ambrozie, după cum a reieşit din testarea mai multor persoane.
Primarul localităţii Dumbrăviţa, Victor Malac, spune că autorităţile întâmpină dificultăţi în identificarea proprietarilor de terenuri năpădite de ambrozie.
Medicii vor fi prezenţi în fiecare săptămână la Dumbrăviţa, în zilele de marţi şi miercuri, între orele 10:00 şi 12:00.
Iniţiatorii proiectului vor extinde colaborarea şi cu Universitatea de Medicină şi Farmacie, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Universitatea de Vest din Timişoara, pentru a studia efectele nocive ale ambroziei.
Medicii îşi propun să strângă cât mai multe date despre numărul persoanelor afectate de ambrozie şi formele de manifestare ale alergiei, pentru a determina măsurile de sănătate publică ce se impun. În plus, medicii vor să adune suficiente date pentru a propune modificarea legilsaţiei în domeniu.
În unele ţări din vestul Europei, cei care nu se ocupă de eradicarea plantei riscă dosar penal. În România, persoanele care nu îşi curăţă terenurile de ambrozie pot fi amendate cu sume cuprinse între 1.500 şi 2.500 lei.
UPDATE: miercuri 3 şi joi 4 septembrie persoane angajate de primărie au trecut la tăierea plantelor din fotografii cu un trimmer. Ar fi fost bine să se întâmple mai devreme, înainte de înflorire… poate anul viitor 🙂