Institutul Oncogen primește peste 3,5 milioane de euro pentru aparatură medicală și crearea unui soft pentru tratamentul cancerului
România şi Serbia cooperează, în cadrul unui, proiect transfrontalier pentru a asigura accesul la servicii de înaltă calitate pentru diagnosticul şi tratamentul cancerului. Spitalele și institutele să obţină de la Uniunea Europeană de 12 milioane de euro pentru cercetarea oncologică și tratamentul cancerului.
Articol de Radio Timișoara, 19 iulie 2018, 13:59
Banii vor fi folosiţi pentru cumpărarea de noi echipamente de depistare a cancerului cât şi pentru secvenţierea genomului canceros, lucru care ar eficientiza aplicarea tratamentului. De asemenea, Oncogen Timişoara va dezvolta un software care va interpreta eficient datele obţinute, ca mai apoi să ajute medicii de profil să îşi trateze pacienţii.
Pentru prima oară în tara noastra, spun reprezentanţii Oncogen, s-a alocat o sumă importantă pentru cumpărarea de echipament, dar si pentru dezvoltarea programului care să permită interpretarea datelor şi personalizarea tratamentelor pentru cancer.
“În acest proiect, Oncogen are în jur de 3,5 milioane de euro din care cam 3 milioane sunt echipamente de secvențializare de diagnostic și 500.000 de euro sunt pentru dezvoltarea unui soft. Adică, degeaba noi secvențializăm pacienții, această secvențializare primară este prea complicată pentru a fi livrată medicilor oncologi, ea trebuie interpretată, corelată cu alte date și tradusă într-un limbaj mai simplu pentru medicul oncolog”, spune managerul Oncogen, Virgil Păunescu.
Spitalul Judeţean din Timişoara este, de asemenea, implicat în proiect. Pacienții diagnosticați cu cancer vor putea merge aici pentru a realiza analize ultramoderne, spune Spitalului Județean din Timișoara, managerul Marius Craina.
“Practic, toate spitalele, toți medicii care recoltează probe, le vor putea trimite în spitalul nostru, în institutul Oncogen, iar cu ajutorul aparaturii pe care o achiziționăm prin acest proiect, în primul rând diagnosticul și apoi tratamentele vor fi personalizateși făcute pentru fiecare tratament în parte, verificându-se ultimele metode și mijloace moderne de tratament existente la nivel mondial. Practic, medicamentele vor fi testate astfel încât să se verifice compatibilitatea și eficiența lor în cadrul afecțiunii”, spune Spitalului Județean din Timișoara, Managerul Marius Craina.
Valoarea totală a proiectului se ridica la 12 milioane de euro. In cadrul programului, Spitalul Judeţean din Reşita va cumpăra echipamente de ultima generație în valoare de peste 2 milioane de euro, pentru diagnosticarea şi tratarea cancerului.