FOTO/ Patru veterani de război au participat la ceremoniile de la Păuliș
Patru veterani, în vârstă de 94-95 de ani, au luat astăzi parte la ceremoniile dedicate celei de-a 74-a comemorări a Detașamentului Păuliș.
Articol de Radio Timișoara, 15 septembrie 2018, 17:45 / actualizat: 15 septembrie 2018, 20:49
Ceremonialul religios şi militar a debutat astăzi la Cimitirul Eroilor din Radna, apoi în localitatea Păuliş, unde a fost un parastas la Biserica Ortodoxă, urmat de un ceremonial militar şi religios la Monumentul Eroilor de la Păuliș.
În afară de monumentele ridicate în cinstea Detaşamentului Păuliş, mai sunt foarte puţine urme ale aceloir întâmplări, în comunăs, spune primarul Ioan Turcin.
Mâine, în Piața Avram Iancu, din centrul municipiului Arad, va avea loc, cu începere de la ora 12:30, un ceremonial militar și religios, cu depunere de coroane, la Monumentul Ostașului Român. La ora 13:10 va avea loc paraşutarea Drapelului României, acesta fiind înmânat persoanei oficiale. După realizarea dispozitivului de defilare, de la ora 13:30 va avea loc defilarea și trecerea celulelor de aviație. La ora 13.45 va fi prezentat un exercițiu demonstrativ, urmând ca, între orele 13.50 și 18.00 să aibă loc un concert de muzică și vizitarea expoziției de armament și tehnică militară.
În vederea desfăşurării în bune condiţii a evenimentelor, duminică, între 13:30 şi 14:30, circulaţia va fi închisă pe B-dul Revoluţiei, tronsul cuprins între Str. Horia şi Piaţa Avram Iancu-intersecţia cu Str. Tribunul Dobra.
Manifestările comemorează luptele duse de armata română pentru apărarea defileulu Mureş şi Criş în faţa trupelor horthyste, în septembrie 1944. În linia întâi a luptei au intrat elevii şcolii de subofiţeri Radna. Pe Valea Mureşului şi-a continuat înaintarea Divizia hortisto-ungară ‘Budapesta’, cu un efectiv de circa 20.000 de militari, înaintarea fiindu-i oprită în zona Păuliş de către un detaşament român format din trei batalioane de elevi de la Şcoala de subofiţeri în rezervă de la Radna, un batalion din Regimentul 9 infanterie şi divizionul 61 artilerie grea, numărând în total puţin peste 1.800 de militari. Ostaşii români au rezistat eroic timp de o săptămână unui inamic superior atât ca număr, cât şi ca tehnică de luptă, până la sosirea în zonă a marilor unităţi române şi sovietice care i-au determinat pe inamici să se retragă.