Ștefan Pătruț omagiat printr-un festival de grai străbun și folclor autentic
“Dascălul de la Sinersig”, cum îi spunea “Ceaica” Marius Munteanu, ar fi împlinit 80 de ani, în 7 octombrie. Așa îl numim și noi atunci când îi prezentăm poeziile în grai din arhiva Radio, la emisiunea „Duminica la prânz”.
Articol de Daniela Bacila, 21 septembrie 2018, 12:07
Ștefan Pătruț, învățător, apoi profesor de limba și literatura română și director la Școala generală din Sinersig (Timiș), unul dintre membri fondatori ai Cenaclului “Gura Satului” la Radio Timișoara, a luat calea zenitului în urmă cu 15 ani. Rămâne viu în amintirea consătenilor săi, nu numai prin prodigioasa activitate didactică, literară și de promovare a literaturii dialectale, ci și prin Festivalul ce-i poartă numele, care promovează graiul bănățean, cântecul și jocul popular autentic din Banatul Istoric.
Duminică, 23 septembrie, de la ora 12:00, în Parcul Comunei Ohaba Forgaci va avea loc deschiderea celei de-a VI-a ediții a Festivalului “Ștefan Pătruț”, organizat de Primăria Boldur, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, Inspectoratului Școlar Județean, Asociației Scriitorilor în Grai Bănățean și Școlii Gimnaziale din Boldur.
Participă Ansamblurile folclorice: “Izvorașul” din Buziaș, „Lugojana” din Lugoj, „Boldureanca” din Boldur, „Făgețeana” din Făget, “Junii gugulani” din Caransebeș, „Mladost” din Timișoara și „Kud Mladost” din Krepoljin, Serbia, cu soliștii vocali și instrumentiști. Nu vor lipsi recitatorii în grai bănățean de la unele dintre ansambluri dar și de la Școala Gimnazială „Sorin Titel” din Margina și Liceul „Traian Vuia” din Făget.
Dintre soliștii care vor poposi duminică în comuna timișeană îi numim pe Liliana Savu Badea, Cornelia Lupulescu, Mircea Cârțișorean, Ramona Torzan Gomboș, Raluca Stanca, Sebastian Râmneanțu, Larisa Lungu, Adela Jurchescu, Dorinel Gavriluț, Alexandru Tatarici, Adi Bihoi, formația Ioța Maxim și alții.
A consemnat, Daniela Băcilă