Un balon gigantic umplut cu heliu își va face apariția în Gara de Nord din Timișoara
Articol de Radio Timișoara, 18 octombrie 2018, 12:25
Gara de Nord a rămas după Revoluţie un loc nedemn de o Capitală Culturală Europeană. Aflată în proprietatea Căilor Ferate Române, adminstratorii Gării de Nord motivează lipsa fondurilor necesare pentru investiţii majore. În ultima perioadă, Regionala CFR Timişoara a trecut la fapte. S-au făcut lucrări de cosmetizare, iar acum gara e mai prietenoasă.
Pentru a sublinia importanţa gării ca spaţiu public, cu potenţial cultural, Asociaţia Timişoara Capitala Culturală Europeană 2021, în colaborare cu Ordinul Arhitecţilor din Timişoara, a demarat un proiect care va da un nou suflu acestui loc.
Proiectul Transite este organizat în cadrul Bienalei de arhitectură cu finanțare de la primăria Timișoara. Pentru început, doi britanici au realizat o instalație de lumină la mezaninul clădirii care adăpostește gara.
“Nu vrem să înfrumusețăm la modul în care ar înfrumuseța, să zic, o investiție, ci mai degrabă este vorba de a atrage atenția asupra Gării de Nord, de fapt poarta de acces în oraș. Noi ne propunem să atragem atenția asupra locației și să spunem <uitați, aici e un punct extrem de important și trebuie acționat în consecință>. Există mult potențial acolo și tocmai din această cauză am ales să amplasăm instalația de lumină în sala de la mezanin care, până în momentul respectiv, nu fusese folosită din anul 2006”, spune managerul proiectului, Simina Cuc.
Pasul următor a fost lansarea unui concurs de proiecte de arhitectură, care a avut menirea să transforme interiorul gării. 17 proiecte au fost depuse, iar câștigătorul a fost desemnat de un juriu format din specialiști din țară și din străinătate. În curând, la Gara de Nord își va face apariția un uriaș balon de heliu.
“Suntem în faza de producție pentru instalația de arhitectură. E practic un balon de dimensiuni impreisonante de 9 metri diametrul cu heliu, care va pluti în spațiu. A fost destul de scump, în condițiile în care heliul e un gaz destul de scump, de rar. Va rămâne în spațiu timp de două luni. Două luni ne-am asumat noi, ce vor să facă cei de la Gară, pentru că e o apariție inedită. Un obiect zburător neidentificat plutește la trei metri și jumătate, aproximativ. Trebuie ancorat, e obligatoriu. Are un grad de libertate, dar e ținut”.
Autorul instalației este arhitectul timișorean Raul Vasvari, care trăiește la Zurich, în Eleveția. Inaugurarea va avea loc duminică, 21 octombrie, la ora 19:00.