Eleganță și parfum de epocă la Retroparada Toamnei. Organizatorii promit o surpriză pentru anul viitor
Articol de Radio Timișoara, 20 octombrie 2018, 15:20
Retromobil Clubul Român a organizat astăzi cea de-a şaptea ediţie Retroparadei Toamnei la Timişoara.
Zeci de mașini, majoritatea de pe vremea bunicilor, au fost expuse în Piața Libertății pentru a fi admirate de timişoreni. Vlad Capotescu, organizatorul manifestării, spune că cel mai vechi automobil expus este un Renault din 1921.
“În Timișoara sunt 60 de automobile, până în prezent, șase sunt din Serbia, două din Ungaria. Cel mai vechi automobile este un Renault din 1921. Ca noutăți, două automobile Aro de armată, Renault-ul despre care spuneam mai devreme și un Ford Mustang Shelby 500 GT. Sunt deosebit de fericit că reușim să creăm și să creștem acest eveniment de la an la an. Acesta este anul în care am avut al treilea eveniment, cel dedicate vehiculelor istorice românești. Anul viitor vă promit că o să avem pe cel de-al patrulea dedicate primului concurs internațional de automobile care a avut loc în Banat în 1930”, spune Vlad Capotescu.
Vedeta incontestabilă a acestei ediţie este fără îndoilă automobilul Renault din 1921, care aparţine unui hunedorean şi a fost achiziţionat în urmă cu trei ani din Belgia.
Proprietarul său, Emil Mitranovici, povesteşte că a lucrat circa doi ani la restaurarea automobilului care a atras astăzi toate privirile vizitatorilor şi a investit circa 10.000 de euro pentru a-l aduce în stare de funcţionare.
“Este o mașină care a fost folosită, probabil, de către armata franceză, cumpărată nefuncțională, motorul a fost blocat undeva la peste 50.000 de kilometri. Acesta a fost norocul mașinii. S-a păstrat în condiții foarte bune. Practic, este o mașină întreagă care s-a putut restaura, ținând cont că starea ei era acceptabilă pentru a se face această operațiune de restaurare. Am avut noroc cu motorul blocat care a necesitat dezmembrare, dar restaurarea s-a putut face destul de ușor”, spune Emil Mitranovici.
Manifestarea s-a încheiat cu o paradă pe principalele bulevarde, cu destinația Muzeul Satului Bănățean de la Pădurea Verde, unde are loc Șueta Colecționarilor.
Foto: Facebook-Vlad Capotescu