În familie: ea la dansuri, el la tenis. Doi timișoreni iau bronzul la ”Mondialele” de dans sportiv
Cei mai buni dansatori juniori II din lume au concurat la finalul săptămânii trecute, la Sibiu. Participarea a fost selectă: 69 de perechi, din 42 de țări, cele mai puternice națiuni venind nu numai cu campioana națională, ci și cu perechea vicecampioană.
Articol de Adrian Schindarli, 6 noiembrie 2018, 07:25 / actualizat: 6 noiembrie 2018, 15:36
Concursul a avut loc sâmbătă și a fost un maraton. A început la ora 13,00 și, cu tot cu festivitatea de premiere, s-a încheiat la 90 de minute după miezul nopții. Rochii superbe, lumina reflectoarelor, concurența acerbă, arbitri exigenți, toate au creat o atmosferă încărcată pentru perechea formată din timișorenii Ana-Maria Dica, Răzvan George Bătrânu.
Sita a cernut rând pe rând la categoria Standard, unde perechile trebuie să demonstreze că sunt foarte pricepute la cinci dansuri: vals lent, tango, vals vienez, slow fox și quick step. Au fost patru tururi de concurs și apoi finala ce a angrenat șase echipe. Cei mai valoroși au rămas să lupte pentru medalii, finală ce a reunit două perechi din Rusia și câte una din Germania, Azerbaijan, Italia și… Timișoara.
Rușii au demonstrat încă o dată că au dansul în sânge: Yaroslav Kiselev și Sofia Philipchuk au devenit campioni mondiali, Egor Perepelitsyn și Maria Barykina s-au clasat pe locul al doilea, iar Bătrânu Razvan George și Dica Ana-Maria au adus o medalie, cea de bronz, pentru România.
”A fost cel mai dificil concurs de până acum, având în vedere ca au participat campioni din peste 40 țări, de pe patru continente. Presiunea a fost mai mare și pentru că am dansat în fața publicului din România și toată lumea avea așteptări mari de la noi. Cel mai dificil moment al concursului l-am trăit când partenerul meu, Răzvan, a fost călcat pe gleznă de un concurent și nu știa dacă mai poate continua. Se întâmpla chiar în primul tur. Echipa noastră a dat fuga la farmacie, a cumpărat spray de înghețat glezna, bandaj și ne-am întors în ring. Suntem foarte fericiți pentru această medalie”
Ana-Maria Dică
Muncă, sacrificii, investiții
Ana este elevă în clasa a IX-a la Colegiul Bănățean din Timișoara. Se antrenează patru ore pe zi în perioadele fără concursuri și opt-zece ore pe zi, când se apropie competiția. Sportul acesta înseamnă multă muncă, sacrificii și… investiții. Rochia Anei a fost cusută la Satu Mare, la o creatoare ce a încheiat contracte în mai multe țări europene. Înainte vreme, trebuia să meargă la Chișinău, în Republica Moldova, pentru a avea cele mai strălucitoare rochii de concurs. Fracul lui Răzvan a fost ”proiectat” și realizat în capitala modei europene, Milano, pentru că ținuta și vestimentația unei perechi cântăresc greu în ochii arbitrilor și în notele de concurs.
Cei doi sportivi au făcut un cantonament în Lituania, înaintea acestui Campionat Mondial, iar antrenoarea lor este o italiancă, fostă multiplă campioană mondială, Genny Faverro, care colaborează cu Horia Preda, antrenorul din țară.
Medalia de bronz de la Sibiu a fost un cadou la a cincisprezecea aniversare, pentru Ana-Maria. Cu o zi înainte de concurs, ea și-a serbat ziua de naștere și se gândește deja la viitor.
”În ceea ce privește perspectiva, vom intra din ianuarie într-o nouă categorie de vârsta, iar la finalul acesteia sperăm să depășim rezultatul bun de la cele două Campionate Mondiale din acest an”
Ana-Maria Dică
Fratele Anei, campion la tenis
Familia Dica este implicată și în tenis. Fratele Anei, Nini, care este cu doi ani mai mare, a câștigat anul trecut Masters-ul european U16 și a făcut parte din echipa României pentru Campionatul European.
În aceeași zi în care Ana concura la Campionatul Mondial de juniori II, Nini Dica (17 ani) disputa finala unui turneu de tenis la 13.000 km depărtare de casă, în America de Sud. După patru victorii la Santiago de Chile, Nini ceda în acel meci, dar se bucura pentru a doua finală consecutivă în circuitul ITF Juniors, după ce anterior se impusese la Șîmkent, în Kazahstan.