La 20 km de Timișoara, cea mai modernă seră de roșii din țară continuă lupta cu tomatele fără gust din import
Toamna trecută a fost inaugurată cea mai modernă sere de legume din România. Este vorba despre spațiul protejat construit pe o suprafață de 1,7 hectare din localitatea Biled, județul Timiș. Pentru că, în opinia investitorului, roșia este cea mai profitabilă, în toată sera se cultivă tomate după o tehnologie olandeză.
Articol de Radio Timișoara, 17 noiembrie 2018, 07:30
La un an de la inaugurarea investiției, reporterul Radio Timișoara a vrut să afle ce gust au roșiile produse în sistem intensiv. Sera de la Biled nu este singura din țară în care se cultivă roșii în substrat hidroponic, însă aici este unicul loc din România substratul este de nucă de cocos. Inginerul Dan Borotea, tehnologul șef al serei, este convins că substratul nu influențează gustul.
“Din punct de vedere chimic, substratul respectiv este inert. După cum știm, în sol există tot felul de boli, dar și dăunători. Pentru aceste boli de rădăcină se aplică tratamente fungicide, insecticide, iar prin sistemul acesta de cultură se elimină pericolul infestării rădăcinii. Costurile cu tratamentele scad foarte mult, pe o parte darorită faptului că noi cultivăm în substrat de nucă de coco, dar și datorită faptul că climatul de creștere a roșiilor este perfect controlat. Întotdeauna să știți că soarele dă gustul, nici într-un caz fertilizarea, nici într-un caz orice altă substanță. Soarele este cel care dă gust roșiilor. Este un echilibru între producție și gust. Cu cât ai producția mai mare, cu atât ai gustul mai mic. Cu cât ai gustul mai mare, cu atât ai producția mai mică”, spune Dan Borotea.
La Biled se cultivă hibrizi de roșii cu creștere nedeterminată, o cultură care începe în ianuarie și se termină în decembrie. Patru lanțuri de magazine se aprovizionează cu roșii de la Biled, o competiție în care producătorul român este defavorizat în fața celui spaniol, olandez sau italian pare neverosimilă în condițiile în care roșiile culese dimineața s-ar putea regăsi seara pe rafturile supermarketurilor.
“Taxe ei nu au de plătit. Transportul, gândiți-vă că e undeva la 2.000 de euro un TIR de 20 de tone de roșii, deci vin 10 eurocenți pe kilogram, ceea ce e foarte puțin. În al doilea rând, toți cei care cumpără roșiile văd niște oferte de preț. Nu văd roșia, de fapt. Iar oferta de preț vine din Spania – foarte bună cu tot cu transport, o cumpărăm. Iar când ajunge pe raft o să vedem că roșia de Spania este de calitate îndoielnică, adică de calitatea a doua, pentru că, să ne înțelegem, spaniolii produc roșii foarte frumoase dar niciodată nu o să ajungă pe rafturile din România”, spune Dan Borotea.
Proiectul Sere Biled se va extinde la trei hectare, urmând să însumeze 13,6 hectare cu sere, astfel încât la numai 20 de kilometri să funcționeze nu numai cea mai modernă seră din România ci și cea mai mare.