La Timișoara a fost deschisă expoziția Premierelor bănățene, primul pas înainte de înființarea unui muzeu de profil
Articol de Radio Timișoara, 1 decembrie 2018, 07:00 / actualizat: 1 decembrie 2018, 18:53
Articol de Radio Timișoara, 1 decembrie 2018, 07:00 / actualizat: 1 decembrie 2018, 18:53
O expoziție dedicată premierelor bănățene a fost deschisă în galeria Mansarda a Facultății de Arte Plastice din Timișoara, de Societatea Inventatorilor din Banat.
Expoziția intitulată “Premierele timişorene, bănăţene, naţionale, europene şi mondiale” conţine 150 de piese și reprezintă primul pas pentru deschiderea unui viitor muzeu cu aceeaşi destinaţie, într-un spaţiu propriu.
Inițiatorul proiectului este inventatorul timișorean Remi Rădulescu, care și-a exprimat speranța că în luna februarie 2019 va exista un muzeu al premierelor bănățene într-un sediu propriu.
Printre cele mai importante exponate, pe simeze se regăsesc mostre şi tablouri care reprezintă prima fabrică de bere din actuala Românie, Timişoreana, primul oraş iluminat electric stradal din Europa şi al doilea din lume, Timişoara, telefonul din 1881, prima linie telefonică din România (Viena-Timişoara-Sibiu), Monografia primarului Johann Nepomuk Preyer, prima monografie de localitate din România, premiere ale dascălilor timişoreni, lucrările ştiinţifice ale academicianului Corneliu Miklosi, care în anul 1938 a inventat prima maşină din lume folosită pentru sudat capete de şină fără articulaţii.