Parastas de un an de la moartea Regelui Mihai
Astăzi se împlinește un an de la moartea Regelui Mihai I al României. Principesa Margareta, custodele Coroanei, şi principele Radu vor participa la la Curtea de Argeş, la parastasul de un an de la moartea Regelui Mihai I al României.
Articol de Radio Timișoara, 5 decembrie 2018, 10:15
Serviciul religios va avea loc de la ora 12:00, în Vechea Catedrală Episcopală și Regală a Mănăstirii Curtea de Argeș. Ulterior va fi rostită o rugăciune la mormântul Regelui MIhai I, în pridvorul Noii Catedrale Arhiepiscopale și Regale.
Casa Regală a confirmat participarea la parastas a Custodelui Coroanei, Majestatea Sa Margareta și Alteței Sale Regale, Principele Radu, alături de Altețele Lor Regale Elena, Sofia și Maria, precum și de Alexander Nixon, soțul ASR Elena.
La slujba de la Curtea de Argeș a anunțat că va participa și primarul comunei arădene Săvârșin, Ioan Vodicean.
Regele Mihai spunea mereu că Săvârșin, unde Familia Regală are singura reședință privată din România, era locul său preferat. Regele Mihai I a cumpărat castelul din Săvârşin în 1943. După abdicarea forţată a regelui, la 30 decembrie 1947, domeniul a fost confiscat, iar castelul repartizat Ministerului de Interne. Mai târziu castelul a fost renovat şi transformat în reşedinţă de vânătoare a Fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu. După 1990 castelul a fost transferat Regiei Autonome a Protocolului de Stat. Pe 1 iunie 2001, castelul a fost retrocedat Regelui Mihai I.
Conform tradiţiei instituite decătre Regele Mihai după recuperarea Castelui, Familia Regală petrece vacanţa de vară şi sărbătorile de iarnă la Sărvârşin.
Regele Mihai I s-a nascut la 25 octombrie 1921, la Sinaia, şi a murit pe 5 decembrie 2017, la Aubonne, în Elveţia, fiind înmormântat la Curtea de Argeş. Mihai I a fost regele României pe când avea mai puţin de 6 ani, între 20 iulie 1927 şi 8 iunie 1930, precum şi între 6 septembrie 1940 şi 30 decembrie 1947. A fost unul dintre puţinii foşti şefi de stat din perioada celui de-al Doilea Război Mondial care au trăit şi în secolul XXI.