Scrima a adus opt medalii. Ana Maria, din nou cea mai bună
Ana Maria Popescu, de la CSA Steaua Bucureşti, vicecampioană mondială la spadă feminin, a fost desemnată cea mai bună scrimeră a anului 2018 cu prilejul unei gale de premiere a celor mai buni sportivi organizată astăzi de către Federaţia Română de Scrimă la Solange Ballroom din Capitală.
Articol de Adrian Schindarli, 6 decembrie 2018, 17:22
Scrima românească a cucerit în anul 2018 un număr de 8 medalii, la marile competiţii, campionate europene şi mondiale de cadeţi, juniori, tineret şi seniori.
Ana Maria Popescu a cucerit medalia de argint la Mondialele de scrimă de la Wuxi (China), cea mai bună performanţă a sa în proba individuală a acestei competiţii, şi a ocupat locul al șaselea la Europenele de la Novi Sad (Serbia). Ana Maria Popescu este antrenată de Dan Podeanu.
Premierea laureatei anului a fost efectuată de ministrul Tineretului şi Sportului, Bogdan Matei.
”Vreau să vă felicit pe toţi, pentru tot ceea ce faceţi. Stând aici, am văzut că într-adevăr România are un viitor atât de frumos prin premiile pe care le-aţi acordat azi tinerilor dumneavoastră sportivi. Plecând de aici, vă asigur că MTS este obligat să fie alături de dumneavoastră, de sportivii care fac lucruri minunate pentru România. Cred că astăzi, mai mult ca oricând la 100 de ani de România, este extrem de important să ne implicăm cu toţii. Este extrem de important ca dumneavoastră să vă implicaţi nu numai în sport, ci în tot ceea ce înseamnă România, pentru că avem nevoie de dumneavoastră. Numai dumneavoastră prin tot ceea ce faceţi, ne puteţi uni pe toţi. Vă mulţumesc din suflet pentru tot ceea ce faceţi, mizaţi pe sprijinul nostru, iar noi la rândul nostru mizăm pe sprijinul dumneavoastră în a ne uni pe toţi, în a fi mai buni unii cu ceilalţi”
ministrul Bogdan Matei
‘Dragi colegi, azi ne bucurăm de ce am realizat în ultimul sezon, de mâine ne întoarcem la muncă. Dragi antrenori, trebuie să facem echipă împreună, pe dumneavoastră ne bazăm în continuare. Eu, anul acesta, am reuşit să câştig un nou pariu cu mine, asta datorită acelui om care îmi este alături de foarte mulţi ani, domnul Dan Podeanu. Imediat după ce am câştigat acest pariu mi-am propus să mai punem un pariu, să-l câştigăm şi pe acesta şi să ajungem la Tokyo şi acolo ce e scris o să se întâmple. Baftă în continuare, pentru că avem mult de muncă”, a spus campioana olimpică de la Rio de Janeiro.
La tineret (Under 23), performera anului este Maria Boldor (CSA Steaua), medaliată cu argint la CE 2018 de la Erevan (Armenia) în proba de floretă feminin individual, în timp ce la junioare cea mai bună sportivă a fost desemnată Alexandra Predescu, medaliată cu argint la CE 2018 de la Soci în proba individuală de spadă feminin şi vicecampioană mondială cu echipa la CM 2018 de la Verona, informează Agerpres.
Andrei Păştin (CS Dinamo), medaliat cu aur în proba individuală de sabie la CM 2018 de cadeţi de la Verona, a fost laureatul anului la categoria cadeţi.
În probele pe echipe, laureaţii anului la seniori sunt componenţii echipei masculină de sabie, Tiberiu Dolniceanu, Iulian Teodosiu, Alin Badea şi George Dragomir, locul IV la CE de la Novi Sad şi locul 9 la CM de la Wuxi.
La junioare, echipa de spadă fete, Bianca Benea, Alexandra Predescu, Denisa Barosan şi Zsuzsa Schlier, a cucerit medaliile de argint la CM de scrimă de la Verona.
La categoria cadeţi, echipa de fete spadă, Mihaela Leonte, Andrada Ghica, Talida Enache şi Claudia Durău, a cucerit bronzul la CE de la Soci, la fel ca echipa de floretă fete, Rebeca Cândescu, Emilia Corbu, Andreea Gheorghe şi Karina Vasile, şi echipa de sabie băieţi, compusă din Rareş Ailinca, Andrei Păştin, Elton Dincă, Alexandru Zmău.
La sabie feminin, cea mai bună sportivă este Bianca Pascu (CS Dinamo), locul 10 la CM de la Wuxi.
Laureaţii anului la antrenori, la categoria cadeţi, sunt Emil Oancea (sabie cadete), Petrică Ungureanu (spadă băieţi), Alin Ciuculescu (spadă fete), Mihai Predescu (floretă băieţi), Florin Gheorghe (floretă fete), în timp ce Rareş Dumitrescu, vicecampion olimpic la Londra, a primit un premiu special pentru că l-a dus la aur pe Andrei Păştin.
La juniori au fost premiaţi Adrian Badea Cârlescu (sabie masculin), Lehel Nagy (spadă masculin), Iulian Bratu (spadă feminin), Marius Gheorghe (floretă feminin), Virgil Sălişcan (floretă masculin).