FOTO / Acasă la Pera Bulz, declarat de UNESCO “Tezaur Uman Viu”
Distincția “Tezaur Uman Viu” acordată taragotistului Pera Bulz, conducătorul celebrului Taraf de la Vața de Jos, îi face tot mai mândri pe hunedoreni și nu numai pe ei. (foto 1 Ziarul Hunedoreanul).
Articol de Daniela Bacila, 10 decembrie 2018, 17:10 / actualizat: 11 decembrie 2018, 9:19
Programul „Tezaure Umane Vii”al UNESCO urmăreşte recunoaşterea la nivel naţional, inclusiv de către comunitatea ştiinţifică, a calităţilor unor persoane, considerate creatoare şi transmiţătoare a unor elemente ale patrimoniului cultural imaterial, în forma şi cu mijloacele tradiţionale nealterate. Iniţiativa elaborării programului aparţine Republicii Coreea. În prezent, TUV se desfăşoară şi în Japonia, Franţa, Republica Cehă şi Ungaria. În România, se aplică din anul 2009.
Pera Bulz a avut prima apariţie la radio în 1966, iar la televiziune în 1974. A obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale atât cu Taraful de la Vața de Jos, pe care l-a preluat destul de repede după înființare, cât și ca solist instrumentist.
În anul 2015 a primit Medalia Meritul Cultural Clasa a III-a, Categoria E “Patrimoniu Cultural Național”.
În anul 2016 i s-a acordat titlul de “Cetățean de Onoare al Județului Hunedoara”.
Suficiente motive pentru a face în așa fel încât în drumurile noastre la manifestările din zonă să ne abatem pe la Vața de Jos, poposind în casa primitoare a taragotistului, care în august a împlinit 72 de ani.
Un om deschis, jovial, plin de viață, cu preocupări multiple pentru care taragotul, folclorul, obiceiurile și tradițiile merg mână în mână cu agricultura, creșterea animalelor, deținerea unei pensiuni unde totul este din producție proprie, în plus, turiștii se bucură și de doinele, țarinile, ardelenele lui Taica Pera.
Ne-a purtat cu vorba lui așezată prin cele mai îndepărtate amintiri de pe vremea când Taraful de la Vața ridica sălile de spectacole în picioare, iar regretata Emilia Comișel cerea să se facă liniște, să poată continua concursul.
Am aflat cum i-a schimbat cursul activităților artistice distincția obținută, Tezaur Uman Viu, despre care el nu prea știa ce înseamnă, atunci când a fost anunțat că a primit-o. Am remarcat cât de mândru este de Festivalul Taragotiștilor, care adună la Vața cei mai vestiți instrumentiști din întreaga țară. De instrumentul său, vechi de peste 100 de ani, nu s-ar despărți vreodată și îl va lăsa moștenire fiului său, care este și el membru al tarafului.
Pera Bulz, ajutat de familia sa, lucrează pământul moștenit, crește animale, deține utilaje moderne, soția lui este o pricepută gospodină, cu fiul lui cântă, nepotul este student la Agronomie la Timișoara și va prelua pensiunea.
Relațiile cu Centrul de Cultură și Artă Hunedoara, cu managerul Ciprian Roman și cu dirijorul Orchestrei Ansamblului Profesionist “Drăgan Muntean”, prof. George Cîlțea, sunt tot mai apropiate, bazându-se pe admirație și respect reciproc.
Și tot atunci ne-am convins cât de mult ascultă hunedorenii Radio Timișoara.
Reportajul realizat, ilustrat cu câteva dintre cele mai frumoase melodii cu Taraful de Vața de Jos, condus de Pera Bulz, dar și câteva piese solistice ale sale, îl veți putea asculta marți, 11 decembrie, după știrile de la ora 9:00.
Ne puteți asculta pe AM 630 kHz sau pe www.radiotimisoara.ro/asculta/
Daniela Băcilă
galerie foto: Daniela Băcilă