Rumânii și românii
(rubricã difuzatã în 5 decembrie 2018)
Articol de Dana Florea, 18 decembrie 2018, 12:46
Sigur, dacă ne uităm în DEX la cuvântul „român”, aflăm că prin acest cuvânt nu se înțelege doar locuitor al României, ci înseamnă și „țăran” sau chiar „bărbat, persoană de sex masculin”. Nu știu dacă am vorbit despre asta, dar ar trebui să vă reamintesc că „țăran” vine de la „terra”, adică „pământ”, având în apropierea lui imediată cuvântul „țară”.
Cât privește proprietatea funciară a strămoșilor noștri, vă semnalez un cuvânt cu o etimologie pilduitoare: moșie. Prin moșie se înțelegea totalitatea bunurilor moștenite din moși-strămoși. Ați observant de câte ori am rostit cuvântul „moș” de la care s-a format cuvântul „moșie”?
Da, fiindcă o moșie nu se face, așa, de pe un an pe altul, cum s-au făcut moșiile în anii de după Revoluție!
(rubricã difuzatã în 5 decembrie 2018)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se gãsește în librãrii.
(Foto: pixabay.com)