I pak despre scrisori
(rubricã difuzatã în 3 ianuarie 2019)
Articol de Dana Florea, 9 ianuarie 2019, 10:32
Sigur, genul epistolar, în literatură, are farmecul lui, dar mi se pare și mai interesant faptul că primul text păstrat în limba română este o scrisoare. Ați ghicit, este vorba despre Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung către Hans Bengner, judele Brașovului, din anul 1521. E o scrisoare, dacă se poate spune așa, cu virtuți de intelligence, adică de spion ce observă mișcările dușmanului. Da, asta fiindcă Neacșu îl previne pe Hans Bengner cu privire la mișcările otomanilor, ba mai mult, îi dă prețioase informații militare.
Textul, după formula protocolară în limba slavonă, continuă în limba română și are o particularitate stilistică aparte: fiecare enunț fiind precedat de alt enunț în slavonă, i pak, ceea ce se traduce prin „și iarăși”. Eu, de fiecare dată când recitesc Scrisoarea lui Neacșu, zâmbesc fiindcă mi se pare cam ilogic să începi cu „și iarăși” de vreme ce nu ai scris nimic înainte. Dar acest automatism nu face altceva decât să confirme că noi, românii, avem fermecătorul obicei de a începe orice conversație cu „deci”. Nu-i așa că suntem drăguți?
(rubricã difuzatã în 3 ianuarie 2019)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se gãsește în librãrii.
(Foto: pixabay.com)