Cu calm, despre „vai”, „miau”, zbrrr”, „pleosc”, „măi”, „băi”.
(rubricã difuzatã în 17 iulie 2012)
Articol de Dana Florea, 4 februarie 2019, 13:01 / actualizat: 4 februarie 2019, 15:56
Acum, că am văzut, în linii foarte mari, cum e cu interjecția, să vedem care sunt valorile ei stilistice. Și mă refer aici la interjecțiile interpelative fiindcă două dintre ele au făcut carieră în România postcomunistă. Prima dintre ele a fost celebra interpelare a președintelui, la acea dată, Ion Iliescu. Aflat la Constanța, șeful statului a reacționat, la întrebarea mai neplăcută a unui jurnalist din Constanța, pe nume Paul Pârvu, cu celebra reacție „măi animalule!”. Formula a făcut carieră, dar este transcrisă mereu greșit, cu virgulă după „măi”. Cei care scriu așa nu știu că substantivele în vocative, însoțite de interjecții, nu se despart prin virgulă de interjecția respectivă atunci când formează împreună o unitate de sens.
A doua interpelare celebră cu ajutorul unei interjecții îi aparține lui Victor Ponta, prim-ministrul al României în clipa în care o aborda pe ministrul mediului, Doina Pană, așa: „Fă, Doino!”
Sigur, presa a sancționat imediat o asemenea formulă despre care unii jurnaliști au socotit-o jignitoare. Nu este chiar așa. Este o formulă familiară, colocvială a cărei origine este mult mai banală decât credeți. Dar, despre asta, în rubrica de mâine.
(rubricã difuzatã în 17 iulie 2012)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se gãsește în librãrii.