AUDIO / O întâlnire timișoreană cu Brâncuși
Articol de Dana Florea, 19 martie 2019, 13:26
Nu știu dacă vă mai aduceți aminte, dar, atunci când s-a dezbătut alegerea unei zile a culturii române, a fost pronunțat și numele lui Constantin Brâncuși. A fost aleasă ziua de 15 ianuarie, data nașterii Poetului Național, dar această zi putea fi și cea de ieri, adică de 19 februarie, ziua în care a văzut lumina zilei marele sculptor. Asemenea lui Eminescu, Brâncuşi este o paradigmă a culturii române. Adică un model, o bornă, un reper fundamental, e drept, cu o pauză, de un deceniu şi jumătate, când autoritățile comuniste au fost la un pas de a distruge ansamblul arhitectonic de la Târgu Jiu.
Dar nu despre arta lui vreau să vă vorbesc astăzi aici, ci despre o întâlnire timișoreană cu Brâncuşi, la o depărtare de aproape un veac. Adică în 1925.
Domnul Janos Szekernyes — preşedintele Filialei Timişoara a Uniunii Artiştilor Plastici — semnalează un articol din 15 februarie 1925 în publicaţia timişoreană de limbă maghiară, „Temesvári Hirlap”, semnat de Zsiga Varga, fratele pictorului şi graficianului timişorean Albert Varga, unul dintre cei mai cunoscuți artiști bănățeni interbelici.
Amănuntul e important fiindcă articolul apare odată cu portretul lui Brâncuși, executat în 1924, de Albert Varga. În 1925, Zsiga Varga era student la Sorbona şi corespondent la „Temesvári Hirlap”, pentru care transmite şi acest minireportaj din atelierul din Impasse Ronsin al lui Brâncuşi. Din care aș spicui doar atât:
„Acasă, continuă Brâncuşi, abia dacă sunt cunoscut. Cine mă ştie, râde în adâncul fiinţei lui!”
Dar mai multe puteți citi în cartea cu titlul „Actualitatea paradigmei Brâncuşi”, editată de Fundația Interart Triade și apărută în 2001.
(rubricã difuzatã în 20 februarie 2019)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se gãsește în librãrii.