Asociația Sfera Timișoarei a lansat proiectul de interveție culturală ArTerapia
Sub coordonarea Lorenei Garoiu, artist plastic timișorean, și a echipei medicale a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” – Centrul de Sănătate Mentală pentru Copii și Adolescenți Nr.5 – Timișoara, timp de opt luni Asociația Sfera Timișoarei organizează săptămânal ateliere de terapie prin artă destinate copiilor aflați în tratament la Centrul de Sănătate Mintală din Timișoara.
Articol de Dana Florea, 20 martie 2019, 15:08 / actualizat: 8 aprilie 2019, 11:48
În cadrul atelierului se vor desfășura diverse activități artistice destinate ameliorării condițiilor psihice cu care se confruntă anual, la Timișoara, peste 300 de copii și tineri.
Proiectul ArTerapia se va derula la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” – Centrul de Sănătate Mentală pentru Copii și Adolescenți Nr.5, aflat pe str. Corbului nr. 7, Timișoara, și se adresează unui grup vulnerabil și anume copiii cu deficiențe psihice, care, prin intermediul atelierelor artistice, vor beneficia de un tratament complementar celui de specialitate medicală.
Art terapia este o metodă care utilizează procesele creative pentru a ameliora starea fizică, mentală și emoțională, bazându-se pe ipoteza că implicarea procesului creativ în exprimarea proprie prin artă contribuie la dezvoltarea unor abilități interpersonale, la normalizarea comportamentelor disfuncționale, a stărilor afective negative și la reducerea stresului.
Considerată o reală intervenție culturală și terapeutică, terapia prin artă este o activitate cu rezultate eficiente și măsurabile. Unul dintre beneficiile practicării art terapiei este reintegrarea socială a acestor copii care, de cele mai multe ori, nu participă la activități precum ar fi jocul sau sportul. Prin acest tip de terapie, copiii reîncep să comunice și să-și reconstruiască eul.
Totodată, utilizarea unor teste precum cele utilizate în terapia prin desen: arborele, omulețul, casa, familia etc. furnizează medicilor informații prețioase asupra personalității copilului și adolescentului.
Echipa de specialitate medicală formată din D-na Dr. Liliana Nussbaum, medic primar neuropsihiatru, împreună cu D-na Veronica Cebuc, psiholog din cadrul Centrului de Sănătate Mintală din Timișoara și d-na Daniela Luca, psiho-pedagog în cadrul Centrului, vor lucra împreună cu echipa artistică. Coordonatorii proiectului sunt Oana Grimacovschi și Mirela Olariu.
Atelierele de pictură au loc săptămânal și se adresează copiilor de toate vârstele, de la preșcolari până la adolescenți. Informații despre programul lor și modul de înscrire găsiți pe pagina de Facebook a Asociației Sfera Timișoarei sau la numărul de telefon 0722 213 022.
Mai multe evenimente din Timişoara şi din partea de vest a ţării.