Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Banat Brunch promovează bucătăria și tradițiile în sate din Timiș și Caraș-Severin. Prima drumeție, în iunie

Șase sate din Timiș și Caraș – Severin vor fi anul acesta gazda unor evenimente cu ocazia cărota sătenii vor găti mâncare tradițională pentru turiști.

Banat Brunch promovează bucătăria și tradițiile în sate din Timiș și Caraș-Severin. Prima drumeție, în iunie

Articol de Radio Timișoara, 25 martie 2019, 15:35

Potrivit directorului Asociației de Promovare a Turismului din Timiș, Delia Barbu, Branch Banat este un eveniment testat în Transilvania, acolo unde modelul funcționează de mai bine de 10 ani.

„În Timiș e vorba de Margina, de Crivina Poeni unde am lansat anul trecut acel proiect cu povestea răchiei și Bogda Buzad unde, la începutul lui august și începutul lui septembrie, este Electroruga. De asemenea, mai este în discuție și Stanciova. Sat Bătrân este din Caraș-Severin, prima locație cu care începe în 1 iunie primul Banat Brunch și mai este în discuție Zarand, din Arad”, spune Delia Barbu.

Cristian Cismaru, președintele Asociației My Transilvania, din Sibiu, care a dezvoltat conceptul în urmă cu 12 ani, a explicat cum ar trebui să se desfășoare un brunch pentru turiști în Banat. Înainte de toate, „goștii” au parte de bucate alese.

“Prima parte, de la ora 11:00 la ora 13:00, este una culinară în care oamenii nu mănâncă pur și simplu de pe un buget foarte mare și care arată foarte bine, ci ascultă povestea mâncării prin intermediul gazdelor. Pe masă se regăsește de obicei un meniu cu un design nou. Noi explicăm cumva ceea ce regăsești pe masă ca fiind un meniu vechi de munte dar pus în altă formă, toate bucatele apar la aceeași oră și sunt servite deodată”, explică Cristian Cismaru.

După masă, turiștii sunt invitați să viziteze satul ceea ce înseamnă, pe de o parte, cunoașterea producătorilor și, în același timp, motivul pentru care se produc anumite legume și pentru care unele produse au un gust aparte. A treia parte a zilei este destinată celor care vor să știe lucruri mai amănunțite despre sat.

Un astfel de brunch îl costă pe turist aproximativ 100 de lei, aici nefiind inclus transportul, iar 60 la sută din bani le revin localnicilor care îi primesc pe turiști. Pentru copiii până la 14 ani, participarea este gratuită.

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Agricultură luni, 11 noiembrie 2024, 11:36

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit

Cantitatea de miere de tei obținută în acest an este aproape infimă comparativ cu ceea ce s-a înregistrat anul trecut. Principala cauză sunt...

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Agricultură sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:17

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Timişoara Food Summit. Evenimentul s-a desfăşurat săptămâna...

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Agricultură miercuri, 6 noiembrie 2024, 07:24

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș

Florile câștigă tot mai mult teren în solarii în detrimentul legumelor. Aproape că nu există comună importantă din județul Timiș în care...

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 29 octombrie 2024, 19:35

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile

Mii de fermieri din judeţul Arad au depus cereri de despăgubiri de la stat după seceta din vară, care le-a compromis culturile. Directorul...

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 22 octombrie 2024, 16:48

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara

Un laborator care efectuează analize complete privind determinarea gradului de contaminare a produselor alimentare a fost deschis la Universitatea...

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 10:49

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Bucharest Food Summit ce s-a desfăşurat săptămâna trecută, timp...

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 08:00

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara

O nouă ediție MidNight Market on Fire are loc de la ora 19.00 până la miezul nopții, la AgroVillage. Evenimentul nocturn reunește vânzători,...

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara
Agricultură joi, 17 octombrie 2024, 07:15

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară

Cooperativa Apicolă Prisăcarii Hercules a trimis în Italia 2,5 tone de miere, iar în Olanda cererea este pentru 1.200 de kilograme. Mierea de...

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară