AUDIO / Despre artă, altfel decât știm
Articol de Dana Florea, 29 martie 2019, 11:30
Așadar, ieri, când am vorbit despre cuvântul „altoire” care, de-a lungul vremii, a avut și sensul de „vaccinare”, poate ar mai fi trebuit să adaug unele amănunte. În primul rând, verbul „a altoi” vine din limba maghiară. Fac o paranteză și vă spun că, în limba română, procentul de cuvinte de origine maghiară este undeva la 1,4 la sută. Din cuvintele de origine maghiară, amintesc aici „oraș”, „fecior”, „viteaz”, „cămătar”, „a hotărî”, „muncă” și, mai ales, „mălai”.
Am încheiat paranteza și revin la „vaccin” și la „altoi”, pentru a vă semnala – tot din articolul dnei profesor Rodica Zafiu – forma de feminin a cuvântului „vaccin”, adică „vaccină”. Curios, am mers la dicționarul Șăineanu și, în prima clipă, am fost puțin descumpănit. Da, puțin descumpănit fiindcă iată ce am citit la al doilea sens al verbului „a altoi”: „vaccina, a distribui prin artă o boală molipsitoare”. Ați înțeles, nu înțelegeam ce caută arta într-o asemenea procedură. Drept pentru care am mers la cuvântul „artă” din dicționarul Șăineanu și m-am dumirit de îndată. Primul sens al cuvântului „artă” nu se referă la sensul estetic, ci la cu totul altceva. Lazăr Șăineanu definește ca prim sens al cuvântului „artă” „modul de a face un lucru după oareșce regule”.
În dicționarele contemporane, acest sens al cuvântului „artă” nu se mai regăsește. Cuvântul „artă”, în acest sens al său, însă dobândește noi valențe în clipa în care aflăm că alchimia era numită și Arta Regală.
(rubricã difuzatã în 20 martie 2019)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
(Foto: pixabay.com)