Programul lunii mai la Teatrul German Timișoara, cu o premieră
Marți, 30 aprilie – Sâmbătă, 4 mai 2019
Festivalul Internațional de Teatru de Tineret de Expresie Germană, ediția a XX-a
Articol de Dana Florea, 22 aprilie 2019, 13:18
Festivalul Internațional de Teatru de Tineret de Expresie Germană, ediția a XX-a
Luni, 6 mai 2019, ora 11.00
în sala Teatrului German
Prostia omenească, după Ion Creangă
Regia: Simona Vintilă • Asistență de regie: Rareș Hontzu • Decorul și costumele: Zsolt Fehervary (a.G) • Video: Cristian Ienciu • Muzică originală: Alex Halka (a.G)
Cu: Dana Borteanu, Daniela Török, Isa Berger, Tatiana Sessler Toami, Simona Vintilă, Harald Weisz, Radu Brănici, Richard Hladik
De câte feluri e prostia? Cum se exprimă ea și cum trebuie întâmpinată? Și, mai ales, ce ne facem cu drobul de sare? Iată câteva din întrebările la care spectacolul „Prostia omenească”, în regia Simonei Vintilă, încearcă să găsească răspunsuri. Inspirat din povestea lui Ion Creangă, textul, reinterpretat în limbaj modern și dedicat copiilor, descrie faimoasele întâlniri ale călătorului plecat din satul natal, care se lovește pe drum de proști mai mari decât cei de care fugise. Un spectacol încântător, amuzant, sincer, completat de compoziții muzicale originale și întregit de încurajarea finală: „Prostia e omenească și poate fi corectată!”
Spectacolul este supratitrat în limba română.
Marți, 7 mai 2019, ora 19.30
în sala Teatrului German
Europa, după un text de David Greig
Regia: Alexandru Mihăescu (a.G)
Decorul și costumele: Ioana Popescu • Light design: Lucian Moga(a.G) • Sound design: Uțu Pascu (a.G), Machiaj: Bojita Ilici • Regie tehnică: Radu Muj • Asistență de regie: Oana Vidoni
Cu: Franz Kattesch, Ioana Iacob, Silvia Török, Rareș Hontzu, Harald Weisz, Daniela Török, Radu Brănici, Richard Hladik
Acțiunea spectacolului se petrece într-o gară situată într-un oraș de graniță a Europei de est. Un tren plin cu pasageri oprește în stație. Printre ei se află și Morrocco, un afacerist corupt care transportă clandestin votcă și doi refugiați – Sava și Katja – care își doresc să trăiască adăpostiți și în siguranță. Adele este fascinată de libertatea refugiaților și năzuiește să scape de influența tatălui ei și să exploreze lumea la fel cei doi. Prin rotunjirea unei povești de dragoste, textul dramatic se construiește pe tragedia pierderii și a dorințelor neîmplinite, dar și pe devoalarea miturilor și a stereotipurilor care însoțesc imaginea refugiatului. La David Greig, familia și apartenența sunt concepte care transcend pragmatismul avuției materiale și, prin urmare, pentru Sava și Katja, căminul reprezintă un loc spiritual de împlinire și de agonisire a unei înțelepciuni spirituale. David Greig tratează tema complexă a granițelor fluide și a identităților schimbătoare, conferindu-i o calitate dramatică deosebit de convingătoare, folosindu-se de simbolul puternic al stației goale și a trenului care trece în viteză. Europa înfățișează oameni în mișcare, fizic și emoțional, unii dintre ei dureros ancorați de certitudinea trecutului, alții străduindu-se cu noi destinații și experiențe. O piese cu temă universală și cu accente intime.
Spectacolul este supratitrat în limba română.
Duminică, 12 mai 2019, ora 19.30,
în sala Teatrului German
Incredibila şi trista poveste a candidei erÉndira şi a bunicii sale fără suflet, de Gabriel Garcia Márquez
Regia: Yuri Kordonsky • Decorul: Helmut Stürmer • Costumele: Ioana Popescu • Dramaturgia: Rudolf Herbert • Muzica: Cári Tibor • Light-design: Nosz Botond
Cu: Olga Török, Ida Jarcsek-Gaza, Horia Săvescu, Rareș Hontzu, Franz Kattesch, Radu Brănici, Isa Berger, Dana Borteanu, Harald Weisz, Aljoscha Cobeţ, Richard Hladik.
Spectacolul spune povestea Eréndirei, care nu are decât paisprezece ani când bunica sa, acuzând-o de incendierea casei, o obligă să se prostitueze. În timp ce sute de bărbați se înșiră în fața cortului Eréndirei, bunica negociază prețul și numără banii. Şi Ulise, tânăr și frumos ca un înger, o dorește. După ce tentativele de fugă ale celor doi îndrăgostiți eșuează, ei plănuiesc o crimă. „Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet” este considerată una dintre cele mai emoționante povestiri ale lui Gabriel García Márquez. Unele motive din capodopera „Un veac de singurătate” sunt îmbinate aici cu teme precum vinovăția și ispășirea, dragostea și moartea. Un laureat al premiului Nobel pentru literatură, un regizor de excepție, care semnează și adaptarea scenică a textului, și un ansamblu consacrat abordează această lume magică, în care realitatea și imaginarul se întrepătrund.
Spectacolul este supratitrat în limba română.
Joi, 30 mai 2019, ora 19.30
în sala Teatrului German
Premieră
ALBĂ CA ZĂPADA, după Frații Grimm
Regie: Simona Vintilă • Asistență de regie: Daniela Török • Scenografie: Zsolt Fehérvári (a.G) • Costume: Ioana Popescu • Coregrafie:Hellene Ganser (a.G) • Muzică originală: Ilie Stepan (a.G) • Video: Cristian Ienciu • Machiaj: Bojita Ilici • Regie tehnică: Costinel Stănescu.
Cu: Boris Gaza, Simona Vintilă, Daniela Török, Dana Borteanu, Franz Kattesch, Rareș Hontzu, Radu Brănici, Isa Berger, Silvia Török, Tatiana Sessler Toami, Isolde Cobeț, Oana Vidoni, Harald Weisz, Olga Török, Aljoscha Cobeț, Aida Olaru (a.G), Miruna Șerdean (a.G), Ioana Urda (a.G), Oana Nedelcu (a.G).
Se ia o regină vanitoasă şi i se acordă puteri magice. I se dă o oglindă fermecată ca sfetnic şi cea mai frumoasă fată din ţară ca fiică vitregă. Se aleg şapte pitici hazlii şi se trimit trei animăluţe drăguţe să îi arate Albei ca Zăpada drumul spre căsuţa piticilor din pădure. Se întărâtă regina, transformată în Baba Cloanţa să otrăvească un măr şi să i-l ofere fetei în dar. Se frământă toate aceste ingrediente la un loc şi se scufundă în multă culoare şi în muzică atrăgătoare. Se adaugă un vârf de cuţit de umor şi se cheamă şi prinţul salvator pentru a savura în final, cu mic şi mare, „Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici”, cel mai îndrăgit basm al tuturor timpurilor la teatru.
Spectacolul este supratitrat în limba română.
Orar casierie:
Duminică, Luni: închis
Marţi până Vineri: 10-15 şi 17-19
Sâmbătă: 10-15
tel: 0256-43 57 43