Debitul apelor, în creștere în Timiș. Pompierii au ridicat un dig de protecție. A fost activat Centrul de Coordonare a Intervențiilor
Debitele cursurilor de apă în bazinele hidrografice Timiş şi Bega sunt în creştere în judeţul Timiş şi se află sub Cod portocaliu de inundaţii până la ora 18:00.
Articol de Radio Timișoara, 1 mai 2019, 12:55
În aceste condiții, la nivelul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, a fost activat Centrul Județean de Conducere și Coordonare a Intervențiilor la sediul ISU Timiș. În plusau fost prealertate turele care asigură permanența la subunitățile din Lugoj și Făget și s-a dispus verificarea și pregătirea tehnicii de intervenție la inundații.
În cursul dimineții, pompierii timișeni au fost solicitați în localitățile Nădrag, Coșteiu de Sus, Crivina și Poieni, pentru situații în care carosabilul sau gospodării au fost inundate.
De asemenea, în localitatea Crivina, s-a dispus construirea unui dig din saci de nisip pe o porțiune de aproximativ 50 m în apropierea parcului central.
În continuare se monitorizează situația din teren. ISU Timiș recomandă populației să curețe șanțurile și rigolele de scrugere pentru a facilita evacuarea normală a apei. Oamenii sunt sfătuiți să respecte recomandările autorităților locale.
Cele mai importante depăşiri ale cotelor de apărare se înregistrează pe râul Saşa, afluent al râului Bega, la staţia hidrometrică Poieni, unde cota este de 112 cm, pe râul Nădrag, afluent al Timişului, la Nădrag, unde cota este de 14 cm şi pe râul Bistra, afluent al Timişului, la staţia hidrometrică Obreja, unde cota este de 226 cm, pe râul Sebeş, afluent al Timişului, la Turnu Ruieni unde cota este 334, pe râul Rusca, afluent al Bistrei, la Voislova 238.
Codul portocaliu este valabil până la ora 18:00 pe râurile din bazinele hidrografice ale afluenți de dreapta a râului Timiș și Bega – bazin superior amonte de Făget. Potrivit avertizării hidrologice, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale, creșteri importante de debite și niveluri cu depășiri ale Cotelor de Inundație.
Foto: ISU Timis