9 mai, Ziua Europei. Reprezentanta Comisiei Europene în România: Este vorba mai ales de pace, o valoare câștigată
Articol de Radio Timișoara, 9 mai 2019, 13:39
Articol de Radio Timișoara, 9 mai 2019, 13:39
Pacea și unitatea în Europa, sunt conceptele evidențiate cu ocazia zilei de 9 mai, când toate țările Uniunii Europene sărbătoresc Ziua Europei.
În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei.
La 70 de ani de la declarația lui Schuman, Europa rezistă, dar se confruntă cu o criză generată, printre altele, de decizia Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană. Criza cu care se confruntă Europa este admisă chiar de reprezentanta Comisiei Europene în România, Angela Cristea.
“Europa este la răscruce de drumuri, nu se simte foarte bine – dacă putem spune așa – există multe voci care se exprimă împotriva Europei, împotriva realizărilor pe care aceasta le are, chiar dacă aceste realizări apar în toate sondajele noastre de opini ca cele mai importante câștiguri pe care le au cetățenii din apartenența la Uniunea Europeană. E vorba de libertatea de deplasare, libertatea de a studia, de a lucra, de la călători fără viză în orice stat din Uniunea Europeană, este vorba mai ales de pace. Mulți oameni, dacă s-au născut și au trăit în pace, consideră că este normal să nu avem de-a face cu conflicte armate în Europa. Dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă în restul lumii, pacea nu este deloc o valoare dată, ci una câștigată”, spune Angela Cristea.
Reprezentanta Comisiei Europene în România a explicat și motivele pentru care numărul euroscepticilor a crescut la nivel european.
“Există clar o nemulțumire legitimă a unor cetățeni. Avem mai multe studii care ne arată și care e sursa acestei nemulțumiri. Este un moel de creștere economică, care a dus pe de o parte la scăderea sărăciei, pe de altă parte la creșterea inegalităților sociale. Este o clar că o parte a societății noastre a fost uitată, a fost lăsată în urmă și dacă vrem să avem o construcție consensuală la care să participe toată lumea e important să recuperăm această categorie de cetățeni care acum se simt abandonați”, mai spune Angela Filote.