AFAN reclamă problemele financiare din fotbalul românesc
Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori din România îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia financiară din fotbalul românesc printr-un comunicat de presă remis AGERPRES şi reclamă modul în care unele cluburi îşi respectă obligaţiile în ciuda faptului că prin modificarea Legii Sportului grupările beneficiază acum de facilităţi fiscale.
Articol de Adrian Schindarli, 15 mai 2019, 09:27
”AFAN îşi exprimă îngrijorarea cu privire la situaţia financiară a fotbalului românesc, a modului în care unele cluburi înţeleg să-şi respecte contractele pe care le-au încheiat cu jucătorii şi, nu în ultimul rând, să respecte competiţia în care s-au înscris. AFAN va încuraja, va sprijini şi va reprezenta jucătorii să lupte pentru respectarea drepturilor lor contractuale şi să se adreseze comisiilor sportive ale FRF/LPF pentru recuperarea restanţelor financiare”
comunicat AFAN
Sindicatul fotbaliştilor a adus din nou în atenţie propunerea ca o parte din sumele obţinute din vânzarea drepturilor TV să fie reţinute de Liga Profesionistă de Fotbal ca o garanţie pentru plata salariilor fotbaliştilor: ‘AFAN a propus an de an ca o parte din drepturile TV să fie reţinute de LPF ca o garanţie pentru plata salariilor restante, dacă este cazul. Această propunere nu poate fi pusă în practică decât de LPF, prin votul adunării generale, mai exact cu votul conducătorilor cluburilor. Fără acordul lor, această propunere pe care o facem noi an de an şi care e susţinută de un club sau două nu o să poată fi pusă în practică niciodată. Să nu uităm că, prin modificarea Legii Sportului, cluburile au dobândit nişte facilităţi fiscale pe care nu le-au avut niciodată şi, chiar în aceste condiţii, problemele sunt aceleaşi’.
Instituţia condusă de Emilian Hulubei consideră că fără o strategie coerentă regresul fotbalului românesc înregistrat în ultimii ani va continua, notează Agerpres. ”Atât timp cât nu există o strategie pe termen lung pentru atragerea de fonduri, atât timp cât managementul cluburilor nu este unul eficient, atât timp cât nu se va investi în infrastructură, fotbalul din România nu numai că nu va progresa, ci va continua regresul pe care l-a avut în ultima perioadă. Atunci nu ar trebui să ne mai mire faptul că echipele româneşti vor fi regăsite în anii viitori în ultimele urne ale competiţiilor europene şi ne vom bucura dacă ne vom califica în ‘toamna europeană’. Cât timp fotbalul românesc va fi practicat de jucători aflaţi permanent în situaţia de a avea restanţe financiare sau în pericol de a nu-şi mai recupera niciodată drepturile financiare neachitate din cauza insolvenţei unor cluburi sau altor asemenea cauze, nu ne putem aştepta să avem un fotbal competitiv în plan european, să avem spectatori pe terenurile de fotbal, să avem o competiţie internă de calitate”, se mai arată în comunicatul Asociaţiei Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori.
În ultima perioadă mai mulţi fotbalişti de la echipele Gaz Metan Mediaş şi Astra Giurgiu au reclamat întârzierea plăţii salariilor. Mai mult, preşedintele grupării Astra Giurgiu, Dănuţ Coman, a anunţat că demisionează din această poziţie din cauza restanţelor salariale de peste 4 luni către fotbalişti.