“Libertate pentru plante și un nou pact pentru umanitate” în cadrul proiectului Transmission Roumanie
13 iunie 2019 @ 19:30 –
Proiectul se constituie într-un exercițiu de relaționare interumană prin intermediul codului Morse.
Articol de Dana Florea, 13 iunie 2019, 19:30
Evenimentul “Libertate pentru plante și un nou pact pentru umanitate” reprezintă ultima etapă a proiectului Transmission Roumanie (Bucuresti/ Cluj-Napoca/ Iasi/ Timișoara) inițiat de artistul Yann Toma în dialog cu criticul de artă și teoreticianul Cristian Nae, în cadrul Sezonului România-Franța 2019.
Artistul propune o privire asupra aspectelor care fundamentează astăzi conștiința noastră socială și cea legată de mediul natural. Având un caracter participativ și performativ, proiectul se constituie într-un exercițiu de relaționare interumană prin intermediul unui limbaj universal, cel al codului Morse. Mesajele traduse în semnale luminoase generate de dispozitive concepute de artist funcționează ca pretext pentru reconfigurarea simbolică a unui țesut social fragmentat de intervenția brutală a capitalismului agresiv.
Yann Toma este un artist francez contemporan preocupat nu doar de estetică, ci și de actualitatea socio-politică, asumând o conștiință a responsabilității conturate de un crez civic ce i-a permis numeroase colaborări cu actori din sfera industrială, politică sau a cercetării. Artistul este președinte al Ouest-Lumière, fostă întreprindere de electricitate din Lyon creată la începutul secolului al XX-lea, pe care a readus-o la viață în 1991. De asemenea, Yann Toma este cercetător în cadrul Universității Paris-1 Panthéon-Sorbonne și ocupă, în mod excepțional, funcția de artist observator-antreprenor în cadrul ONU, participând, în această calitate, la Conferința Părților în contextul Convenției Cadru a Națiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice (COP21) în 2015.
Ferm convins de importanța recuperării și prezervării țesutului social, Yann Toma apelează la noțiuni precum energia artistică sau puterea energiei transformatoare a maselor pornind de la memoria colectivă. Un exemplu în acest sens este opera participativă Human Energy, creată în contextul negocierilor din timpul COP21. Artistul a strâns 75 de milioane de persoane în jurul Turnului Eiffel printr-o aplicație pentru telefonul mobile, Runtastic, transformând simbolul parizian într-o imensă antenă de propagare a energiei artistice timp de o săptămână. Operele sale se regăsesc în numeroase colecții, inclusiv la Centrul Georges Pompidou din Paris.
Evenimentul este organizat de Asociația T-Act, Institutul Francez și Direcția Județeană pentru Cultură Timiș.
Mai multe evenimente din Timişoara şi din partea de vest a ţării.