Un tânăr cercetător român, premiat de Airbus. Timișoreanul a realizat un proiect foarte îndrăzneț în domeniul siguranței cibernetice | AUDIO + VIDEO
Combaterea terorismul ori a pornografiei infantile, acestea sunt doar două dintre domeniile în care poate fi aplicată realizarea lui Vlad Dărău, un cercetător român care a impresionat specialiștii din domeniul siguranței cibernetice. „Localizarea temporală a înregistrarilor video bazată pe procesarea la scară largă a Frecvenței Rețelei Electrice” este titlul lucrării sale de licență, pe care a susținut-o la Universitatea Politehnica din Timișoara în 2016 și apoi a cizelat-o în masteratul făcut la Universitatea din Vigo, Spania.
Articol de Adrian Schindarli, 12 iunie 2019, 16:43
Vlad Dragoș Dărău are 26 de ani și studiase la Vigo și în timpul facultății, grație programului Erasmus. Așa a ajuns să lucreze în Spania, unde este acum cercetător la Institutul de Cercetări Aerospațiale din Comunitatea Autonomă Galicia.
Lucrarea sa a fost foarte bine primită de Colegiul Inginerilor din Spania, care l-a desemnat drept câștigător al premiului național ”AIRBUS SECURE LAND COMMUNICATIONS” pentru cea mai bună lucrare de Máster în domeniul comunicațiilor sigure și al securității cibernetice. Premierea va avea loc vineri, 14 iunie, într-o gală națională organizată de Colegiul Inginerilor din Spania, la Madrid și ajunsă la a 39-a ediție. Prestigiosul producător european de avioane Airbus îl va oferi bănățeanului și o recompensă financiară pentru reușita din teza de masterat.
[quote align=”center” color=”#999999″]
”Orice persoană care înregistrează un clip video la lumină artificială și apoi îl încarcă pe o rețea de socializare poate fi detectată în timp și în spațiu. Adică, programul ne spune cu o exactitate de câteva secunde când a fost înregistrat acel video și aproximativ unde”
Vlad Dărău
[/quote]
Vlad completează detaliile cu aplicabilitatea practică a lucrării sale de masterat, a cărei prezentare VIDEO o găsiți în link-ul Facebook.
[quote align=”center” color=”#999999″]
”Putem să ne imaginăm un scenariu: un terorist care amenință că va omorî pe cineva. De obicei se filmează într-un beci, ascuns, unde folosește lumina artificială. Ei bine, eu îl pot detecta pe acest terorist și furnizez informațiile poliției. Sau dacă avem de-a face cu un pedofil care se filmează – să zicem, în casa lui – și postează respectivul video pe internet, de asemenea poate fi detectat cu precizie înaltă”
Vlad Dărău
[/quote]
Acesta este a treia distincție pe care o primește proiectul timișoreanului, după ce o altă firmă de renume, Deloitte, îl premiase în 2017 și 2018. Vlad spune că studiile din România i-au fost foarte utile și vorbește despre mentalitatea sănătoasă a profesorilor de la Politehnica din Timișoara.
[quote align=”center” color=”#999999″]
”Studiile din România mi-au fost foarte utile, chiar mai utile decât cele de la Vigo și nu mă feresc s-o spun. S-a considerat că până la un nivel de nota cinci – la care s-a ajuns fără să fie coborâtă ștacheta – trebuie să ne aducă profesorii, iar de acolo până la zece a fost problema noastră cum ajungem, adică am fost lăsați liberi. Mie asta mi-a dat o energie pozitivă și o curiozitate nelimitată în telecomunicații, grație căreia mi s-a propus bursa pentru Master și postul de cercetător”
Vlad Dărău
[/quote]
La toamnă, românul intenționează să înceapă un nou proiect ce va fi subiect al studiilor doctorale și declară că s-a adaptat repede în Spania.
[quote align=”center” color=”#999999″]
”Am fost înconjurat de la bun început de localnici. Am preferat să mă integrez în societatea spaniolă, decât să trăiesc într-o „insulă” Erasmus, deși aveam mai multe puncte în comun cu ceilalți străini care studiau aici. M-a ajutat faptul că din punct de vedere cultural nu suntem deloc îndepărtați”
Vlad Dărău
[/quote]
Reportajul RADIO despre premiul pe care îl va primi timișoreanul Vlad Dărău – reportaj realizat de Adrian Schindarli – îl puteți asculta în fișierul de mai jos.