Meșteri populari, obiecte de artizanat, găluște cu prune și pâine în formă de pește, la Muzeul Satului Bănățean / FOTO
Târgul meșterilor populari, ediția a XIV-a se desfășoară, la final de săptămână, la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara. În paralel, aici are loc prima ediție a Târgului regional pentru artizanat şi meşteşuguri din regiunea de vest a ţării.
Articol de Radio Timișoara, 19 septembrie 2014, 11:03
Târgul tradiţional de toamnă reuneşte peste 80 de producători şi firme agroalimentare din judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Cluj, Covasna, Braşov, dar şi din Ungaria şi Serbia.
La standuri se găsesc produse preparate după reţete proprii, moştenite din familie, de la cele de panificaţie, patiserie şi paste făinoase până la cele din carne şi lactate. Nu lipsesc produsele ecologice – mierea, ceaiurile sau cosmeticele preparate din plante medicinale, dar nici băuturile de casă – vinul, ţuica, palinca şi sucurile naturale. Tarabele sunt pline de dulciuri de casă, preparate culinare gătite în aer liber la grătar, la plită sau la ceaun. Foarte apreciate sunt găluştele cu prune (preparate în faţa clienţilor), pâinea în formă de peşte, caşcavalul afumat în foaie de brad, salamurile şi cârnaţii ungureşti.
Sunt expuse spre vânzare vase de ceramică, ţesături, mobilier din lemn lucrat manual, picturi pe lemn şi sculpturi, jucării de lemn, instrumente muzicale, ouă încondeiate, podoabe şi alte obiecte de uz casnic şi decorative.
Cele două târguri îşi propun să reînvie dragostea timişorenilor pentru tot ceea ce înseamnă obiceiuri culinare tradiţionale şi artă autentică, într-un spaţiu încărcat de tradiţie. Manifestările doresc să contribuie la păstrarea valorilor tradiţionale şi să promoveze cultura şi obiceiurile populare prin variatul program artistic folcloric şi, în egală măsură, prin diversitatea produselor expuse.