AUDIO / Printre cuvintele din tenisul de câmp
Articol de Dana Florea, 23 iulie 2019, 13:56
Eroii popoarelor mici sunt sportivii mari. Da, sportivii și cred că deja știți că o să pronunț imediat numele Simonei Halep care, acum trei zile, a repurtat una din cele mai mari victorii din întreaga ei carieră: a câștigat finala celebrului turneu de la Wimbledon într-un mod care a uluit întreaga lume sportivă. Dar nu despre victoria ei în fața legendarei Serena Williams voi vorbi astăzi, ci despre unele cuvinte ale acestui sport ce ne-a adus atâta mândrie.
Din cartea lui I. Funeriu, despre care am mai vorbit în trecut, aflăm că francezii din Normandia — provincie pe care doar Canalul Mânecii o desparte de Anglia — practicau un sport ce aduce vag cu tenisul de azi. Atunci când unul din parteneri punea mingea în joc, își avertiza adversarul exclamând: tenez. Pe românește: ține! Sportul ajunge în Anglia odată cu acest tenez, adecvat în forma tennis.
Iubitorii tenisului știu că numărarea punctelor este una foarte ciudată. Punctele merg de la 0 la 15, de la 15 la 30, apoi la 40 și, în fine, la joc. În caz de egalitate la 40, este nevoie de două avantaje pentru ca ghemul să fie câștigat. Ghemul despre care vorbim în tenis nu este însă ghemul de ață sau sfoară. Cuvântul ghem, cu sensul de „joc”, este o adaptare fonetică a englezului game. Iar diferența de sens este observabilă și în forma de plural: avem gheme de sfoară, dar, în tenis, vorbim despre ghemuri câștigate sau pierdute.
Cât despre originea sistemului 15, 30, 40, nici astăzi specialiștii nu sunt foarte siguri, dar se pare că este vorba despre sferturile cadranului orar modificat ușor de la 45 la 40.
(rubricã difuzatã în 16 iulie 2019)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.
(Foto: pixabay.com)