Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Se pregătește coșul cu vitamine arădean. Gospodarii se asociază ca să producă adevăratele alimente sănătoase

Se pregătește coșul cu vitamine arădean. Gospodarii se asociază ca să producă adevăratele alimente sănătoase

Articol de Radio Timișoara, 2 august 2019, 10:41

Este o realitate faptul că produsele alimentare tradiționale, adevăratele alimente bio sunt din ce în ce mai rare. Din acest motiv, orice inițiativă legată de producerea unor fructe sau legume cu adevărat sănătoase este binevenită.

Coșul cu vitamine este ideea unor gospodari arădeni care încă mai produc bunătăți în sistem tradițional, fie că este vorba despre legume și fructe, sucuri naturale, fie produse de altă natură, respectiv plăcinte și prăjitură de casă, preparate din carne, miere de albine, dulcețuri și compoturi sau conserve de legume făcute acasă. Este o idee care are la bază principiul asocierii și care își propune să dea o șansă micului producător să rămână pe piață.

Un coș cu produse de casă nu este o idee nouă pentru România, însă este una care prinde tot mai bine și câștigă tot mai mulți adepți în rândul orășenilor, care vor să mănânce mai sănătos, spune Marinela Petran, managerul Grupului de Acțiune Locală Lunca Mureșului de Jos. De altfel, GAL-ul este instrumentul prin care gospodarii arădeni speră să își pună ieea în practică.

“De fapt, aducem în actualitate tot ceea ce ne-au învățat bunicii și străbunicii noștri. Țăranul român prin bunul simț al său mânca sănătos. Noi, românii, avem produse de calitate, avem produse de top, știm să le producem, hai să ni le punem în evidență. Dar numai împreună și asociați am putea să facem acest lucru. Ideea de bază este să asociem, atât producătorii cât și produsele lor”, spune Marinela Petran.

În acest coș cu vitamine își pot pune produsele lor producători din toată aria GAL-ului Lunca Mureșului de Jos, însă primul care a sesizat necesitatea lui a fost Marian Rotaru din Curtici, oraș care nu face parte din GAL.

Marian Rotaru este un producător de fructe proaspete și sucuri naturale. El și-a dat seama că nu poate răzbate singur pe piață și a căutat soluții. Astfel a apărut ideea coșului cu vitamine.

“În urmă cu opt ani de zile am înființat o livadă superintensivă. În momntul în care livada a început să producă am întâmpinat o mică problemă. M-am gândit ce să fac să nu rămân cu producția de fructe în curte. M-am gândit că trebuie să fac și procesare. În colaborare cu un partener care avea linia de suc, eu am venit cu fructele și am făcut suc natural. De un an de zile mi-am cumpărat și un cuptor pentru deshidratat fructe, prune uscate, caise, că am văzut că se cere pe piață”, spune Marian Rotaru.

 

Marinela Petran spune că potențialii beneficiari ai coșului arădean vor fi în special familiile cu copii, pentru că, spune ea, nu gândim pentru noi, gândim pentru viitor. În primă instanță, coșul cu vitamine va conține fructe și sucuri naturale din gospodăria lui Marian Rotaru. Cel mai probabil, primul coș își va găsi destinatarul anul viitor. Până atunci însă se rezolvă problemele de marketing, se testeză piața, se consturiește și se etichetează brandul astfel că, la momentul ieșirii pe piață, coșul cu vitamine arădean, să fie o alternativă serioasă și sănătoasă pentru cumpărători.

Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran:

 

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Agricultură luni, 11 noiembrie 2024, 11:36

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit

Cantitatea de miere de tei obținută în acest an este aproape infimă comparativ cu ceea ce s-a înregistrat anul trecut. Principala cauză sunt...

Mierea hunedoreană, afectată de schimbările climatice. Stupii, atacați de un parazit
Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Agricultură sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:17

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Timişoara Food Summit. Evenimentul s-a desfăşurat săptămâna...

Timișoara Food Summit la “Diminețile satului”
Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Agricultură miercuri, 6 noiembrie 2024, 07:24

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș

Florile câștigă tot mai mult teren în solarii în detrimentul legumelor. Aproape că nu există comună importantă din județul Timiș în care...

Florile, o afacere în expansiune în județul Timiș
Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 29 octombrie 2024, 19:35

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile

Mii de fermieri din judeţul Arad au depus cereri de despăgubiri de la stat după seceta din vară, care le-a compromis culturile. Directorul...

Mii de fermieri din Arad cer despăgubiri după seceta care le-a afectat culturile
Agricultură marți, 22 octombrie 2024, 16:48

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara

Un laborator care efectuează analize complete privind determinarea gradului de contaminare a produselor alimentare a fost deschis la Universitatea...

Laborator de testare complexă a produselor alimentare la Universitatea de Științele Vieții din Timișoara
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 10:49

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit

Emisiunea „Diminețile satului” este dedicată în întregime evenimentului Bucharest Food Summit ce s-a desfăşurat săptămâna trecută, timp...

“Diminețile satului” la Bucharest Food Summit
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 08:00

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara

O nouă ediție MidNight Market on Fire are loc de la ora 19.00 până la miezul nopții, la AgroVillage. Evenimentul nocturn reunește vânzători,...

MidNight Market on Fire, produse tradiționale și muzică la Timișoara
Agricultură joi, 17 octombrie 2024, 07:15

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară

Cooperativa Apicolă Prisăcarii Hercules a trimis în Italia 2,5 tone de miere, iar în Olanda cererea este pentru 1.200 de kilograme. Mierea de...

Apicultorii din Banatul Montan exportă mierea din cauza prețurilor mici din țară