AUDIO / Lupta împotriva prostiei, iată o cruciadă pierdută din start
Articol de Dana Florea, 21 august 2019, 09:43 / actualizat: 22 august 2019, 11:16
O legendă de pe vremea generalului de Gaulle – liderul Rezistenței franceze în timpul ocupației germane și președinte al Franței între 1959 – 1969 – spune că unul dintre politicieni i-ar fi spus așa: „Domnule președinte, trebuie să luptăm împotriva prostiei”. După câteva clipe de reflecție, de Gaulle ar fi răspuns ca pentru sine: „Vast proiect!” Da, prostia e un fenomen atât de prezent în viața noastră încât interesul pentru prostie mi se pare mai mult decât necesar și legitim. Așa că nu e de mirare că au apărut mii de cărți în care prostia e tratată cu uneltele psihologiei, ale sociologiei sau, pur și simplu, tratată literar. Vă readuc aminte, cuvântul „prost” însemna, înainte vreme, „simplu, obișnuit” și nu avea nicio legătură cu ceea ce astăzi înseamnă.
Înainte însă de a vă semnala astăzi un alt cuvânt în legătură cu prostia, aș vrea să spun că prostia nu e neapărat o stare permanentă. Asta înseamnă că și cele mai inteligente persoane au avut, de-a lungul vieții lor, momente de prostie. Unii am avut mai multe, alții mai puține, dar mă îndoiesc că există cineva care să fi scăpat de acel moment în care exclamăm: „Mamă, ce prost am fost!”
În fine, poate că sunteți curioși să aflați cum este definită prostia. Există multe definiții ale acestui fenomen complex, dar una îmi place mult: recunoști prostul în persoana cuiva care se pricepe la toate! El e prostul atotștiutor, adică omniscient, care nu se îndoiește de nimic. Dar nu merg mai departe și vă semnalez că, până la ultima ediție a DOOM-ului, exista doar formele „atotștiutor/atotștiutoare”. Ultima ediție a introdus și forma „atoateștiutor/atoateștiutoare”.
(rubricã difuzatã în 21 mai 2019)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.
(Foto: pixabay.com)