Măsuri suplimentare în Timiș odată cu extinderea pestei porcine africane în imediata apropiere
Articol de Radio Timișoara, 21 august 2019, 17:00 / actualizat: 21 august 2019, 18:18
În judeţul Timiş nu există focare de pestă porcină africană şi nu s-a confirmat niciuna dintre suspiciunile din ultima perioadă.
Cu toate acestea, pesta porcinã africanã s-a extins, noi cazuri fiind semnalate în judeţul Arad, ceea ce i-a determinat pe medicii veterinari timişeni să ia o serie de măsuri spune directorul executiv al Direcţiei Sanitare-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş, Cristina Popa.
“Există pestă porcină africană în județul Arad. Județul Timiș, de îndată ce a fost anunțat de existența unei suspiciuni de pestă porcină africană în județul Arad, a luat toate măsurile necesare. Au fost inspectate în acest sens 1.677 de exploatații nonprofesionale din care 267 deținătoare de suine, de către șapte echipe de medici veterinari oficiali. În cele 267 de gospodării s-au identificat un număr de 1.257 de capete de porci. Toate animalele au fost sănătoase și nu au prezentat niciun simptom care ar fi putut fi atribuit pestei porcine africane sau unei alte boli a suinelor”, spune Cristina Popa.
Măsuri sporite împotriva pestei porcine au fost luate şi pe fondurile de vânătoare din Timiș după descoperirea focarelor în județul Arad. Șeful AJVPS Timiș, Cornel Lera, a declarat că toate fondurile de vânătoare din județ sunt monitorizate, iar de la fiecare exemplar de mistreț sunt recoltate probe și trimise la laborator pentru analize.
“Am început pe toate fondurile din județ, deci nu numai la limita cu ei (jud. Arad-n.r.), să facem patrulări cu personalul nostru în echipe mixte, atât personalul angajat cât și vânători. De la toate exemplarele recoltate am luat analize și le-am trimis la DSV pentru a se face probele de laborator. De asemenea, am intensificat acțiunile de vânătoare. Am încercat în special în zonele limitrofe să activăm vânătorile bineînțeles la pândă pentru a nu se produce altceva. Căutăm să identificăm în raza unde avem mistreți locurile unde s-ar putea îngropa cadavrele”, spune Cornel Lera.
Șeful AJVPS a mai declarat că o eventuală apariţie a pestei porcine în judeţul Timiș ar provoca o interdicție a vânătorii la mistreț timp de câțiva ani, pentru refacerea efectivelor.