Cresc departe de părinții plecați la muncă în străinătate
Peste o mie de elevi din Caraş-Severin au cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate. Cu toate acestea, fenomenul pare să scadă, de la an la an, potrivit lui Dan Nicolae Grindeanu, inspector şcolar general.
Articol de Radio Timișoara, 22 septembrie 2014, 13:27
Rezultatele slabe pe care le-au obţinut unii dintre elevi includ şi această problemă, pentru că elevul a rămas nesupravegheat la o vârstă fragedă, ceea ce duce la unele probleme nedorite.
Conform inspectorului școlar general, Nicolae Grindeanu, precizează însă că, în ultima vreme, copii care au plecat alături de părinţii lor, în străinătate, cum revin în ţară şi solicită recunoaşterea studiilor pe care le-au parcurs peste hotare.
Din statisticile Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin, cei mai mulţi elevi care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate sunt de la Liceul Tehnologic ‘Clisura Dunării’ din Moldova Nouă, respectiv, 361 de elevi. Urmează Liceul ‘Hercules’ din Băile Herculane, cu 88 de elevi aflaţi într-o asemenea situaţie, şi Şcoala Gimnazială Nr. 1 Bocşa, cu 86 de elevi. Cu 62 de elevi rămaşi acasă, dar care au părinţi plecaţi la muncă în străinătate, se află Şcoala Gimnazială ‘Trandafir Cocârlă’ din comuna Turnu-Ruieni.
În total, sunt 33 de unităţi şcolare din Caraş-Severin, unde sunt 1.097 de copii care au păriţi plecaţi în străinătate.