Destinaţia zilei: Pe Argeş în jos … Curtea de Argeş
Articol de Dana Florea, 22 septembrie 2014, 20:15 / actualizat: 17 iulie 2015, 11:31
Pe Argeş în gios,
Pe un mal frumos,
Negru-vodă trece
Cu tovarăşi zece:
Nouă meşteri mari,
Calfe şi zidari
Şi Manoli – zece,
Care-i şi întrece.
Merg cu toţi pe cale
Să aleagă-n vale
Loc de monastire
Şi de pomenire.
… spune Balada Meşterului Manole, culeasă de Vasile Alecsandri , iar locul mânăstirii a fost gasit la Curtea-de Argeş, acolo unde a şi fost construit lăcaşul sfânt. Situat în partea de nord a județului Argeș, în depresiunea intracolinară a bazinului superior al râului Argeş, municipiul Curtea –de- Arges este înconjurat de dealurile și muscelele sudice ale Munților Făgăraș.
Locuri de vizitat
Curtea Domnească , ale cărei vestigii se află în centrul oraşului, Biserica Domnească, Biserica San Nicoară, Biserica Episcopală, Biserica Adormirea Maicii Domnului – Olari şi Biserica Sfântul Gheorghe sunt locuri pe care, dacă le veţi vizita, veti afla că istoria acestui pamânt a început la Curtea-de Argeş. În secolul al XIII-lea (1247), Curtea –de- Argeş a fost reşedinţa de scaun a voievodului Seneslau, al cărui fiu Basarab, a unit sub sceptrul său toate cnezatelor si voievodatele dintre Carpaţi si Dunăre intr-o singură ţara, Ţara Românească.
Legendă si adevăr
Biserica episcopală, cunoscută sub denumirea de Mănăstirea Curtea- de- Argeș, o ctitorie a lui Neagoe Basarab (1512-1517), este caracterizată printr-un naos larg și turla înaltă deasupra naosului. Aici se găsesc mormintele regilor Carol I și Ferdinand I (împreună cu soțiile lor), iar in anul 2003 a fost repatriat si Regele Carol al doilea impreuna cu Elena Lupescu, aceasta fiind inhumata in cimitirul manastirii.
Legenda spune că Neagoe Basarab l-a angajat pe meșterul Manole să o construiască. Însă tot ceea ce clădea în timpul zilei, noaptea se dărâma. Într-o noapte, meșterul visă un înger ce îi spuse că trebuie sa își sacrifice soția Ana, pe care ar urma să o cladeasca în zidurile Mănăstirii. A doua zi când Ana a venit la Manole să îi aducă mâncare, a zidit-o, și astfel, Mănăstirea a putut să fie construita. Tot legenda dă o explicație și pentru fântâna meșterului Manole: când domnitorul a văzut această măreață construcție i-a întrebat pe cei zece meșteri dacă pot construi o mănăstire și mai frumoasă decât aceasta. Aceștia răspunzând afirmativ, domnitorul, pentru a împiedica posibila construcție a unei mânăstiri mai frumoase, a poruncit ca schelele pe care erau urcați meșterii să fie dărâmate și astfel cei „zece meșteri mari, calfe și zidari” au rămas blocați pe acoperiș. Ei și-au făcut aripi din șindrile și s-au aruncat de pe acoperișul mănăstirii sperând să ajungă jos nevătămați, dar toți au murit. În locul unde s-a prăbușit meșterul Manole a apărut un izvor – fântâna meșterului Manole.
Cetatea Poienari
Un alt loc incărcat de istorie este Cetatea Poienari. Situată la 25 km de Curtea de Argeş, a fost fortificatăde Vlad Tepes in sec. XV şi se află in vârful Muntelui Cetăţuia, la o altitudine de 850 m, protejată de pante abrubte. Dacă doriti sa ajungeţi în acest„ cuib de vulturi al vitejilor de demult „, trebuie să urcaţi 1480 de trepte din beton care şerpuiesc printr-o pădure deasă de fag.Cât curaj şi câta frumuseţe ni se dezvăluie de acolo de sus!
Dacă vreţi să aflaţi cât mai multe despre trecutul si prezentul acestui oraş construit pe “Arges in gios” puteţi vizita Muzeul Municipal , aflat chiar lângă vestigiile Curţii Domneşti!