AUDIO / Dissomnii, adică boli ale somnului
Articol de Dana Florea, 13 septembrie 2019, 13:44
Mai țineți minte anunțurile de la mica publicitate în care, după pierderea unui act important, cum ar fi talonul mașinii, scriai așa: „Pierdut talon de mașină cu nr. cutare. Declar nul”. Formula a devenit de mulți ani prilejul unor ironii la adresa clasei politice sau chiar de autoironii. Ca să înțelegeți ce vreau să spun, am citit nenumărate titluri de felul: „Pierdut partid politic. Declar nul”, „Pierdut țară. Declar nulă”, „Pierdut primar. Declar nul”, „Pierdut încredere. Declar nulă”. M-am gândit la această formulă ironică atunci când am citit, pe internet, un titlu ce sună așa: „Pierdut somn. Declar nul?” Ați ghicit, era întrebarea unui insomniac și, astăzi, voi traduce câteva dintre cuvintele din vocabularul celor care au o proastă relație cu somnul. Mai întâi aș vrea să vă spun că marea familie a insomniacilor lumii a colecționat nume celebre: de la Leonardo da Vinci, la Emil Cioran, dacă îmi permiteți această acoladă peste timp. Mircea Eliade, de pildă, în tinerețe, și-a obișnuit organismul cu doar câteva ore pe noapte, iar călugării medievali dormeau pe felii, dacă se poate spune așa, trezindu-se cam din două în două ore pentru slujbe și rugăciuni.
De fapt, insomnia definește nu doar imposibilitatea sau dificultatea de a adormi ci și dificultatea menținerii somnului. Iar bolile somnului au în inventar nu doar carențe de somn ci și somnul excesiv. Iată de ce, azi, vă semnalez cuvântul dissmonie, scris cu doi „s”. Dissomnia se referă la toate tulburările somnului, așadar. Inclusiv ceea ce bănățenii numesc cucăit. Știți ce înseamnă „a cucăi”? A picoti.
(rubricã difuzatã în 14 august 2019)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.
(Foto: ziare.com)