AUDIO / Când parizerul este numele de alint al prezervativului
Articol de Dana Florea, 19 septembrie 2019, 11:12
Încep rubrica mea de astăzi prin a mulțumi celor care au participat ieri la discuția din jurul cărții De ce nu-s românii ca nemții?, un dialog epistolar între Jan Cornelius și Adina Popescu. Atent doar la cel prezent, adică la Jan Cornelius, am fost nepoliticos prin tăcere fiindcă nu am spus nimic despre Adina Popescu, un nume bine cunoscut în jurnalismul cultural, fie doar pentru faptul că scrie de peste un sfert de veac în revista „Dilema”, devenită, între timp, „Dilema veche”.
Așadar, astăzi o să vă mai spun câte ceva despre cartea cu pricina, mai ales că cei doi, Adina Popescu și Jan Cornelius, se referă, de nenumărate ori, la prăpăstiile ce se pot ivi, în limba vorbită, dintre germană și română. Între multele exemple, interesante pentru rubrica mea, Jan Cornelius se referă la un superlativ nemțesc folosit de români înainte de 1989, dar privit cu uimire de locuitorii Germaniei: Zeiss. Cei mai în vârstă își amintesc, probabil, că Zeiss era numele unei fabrici de lentile din Germania comunistă. De fapt, atunci când românii se referă la un lucru bine făcut, ei spun „lucru nemțesc”. Ceea ce înseamnă că avem unul dintre puținele stereotipuri valorizante, pozitive, majoritatea referințelor cu privire la etnii, popoare fiind negative. Cu totul altfel se prezintă situația dacă, de pildă, în Germania, ceri parizer, într-un magazin de mezeluri. Încercați și veți vedea cum pe fața celui din fața dv. se instalează cea mai stupefiată uimire. Asta fiindcă nemții din Germania au ales ca parizerul să fie numele de alint al prezervativului.
(rubricã difuzatã în 28 august 2019)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.
(Foto: prodprosper.ro)