Spitalul Judeţean din Timişoara, primul din ţară care are o echipă mobilă de terapie intensivă
Spitalul Judeţean din Timişoara este primul din ţară care a implementat un proiect-pilot după model american. Este vorba despre “Anestezii intensive mobile” cu rol de a acorda asistenţă medicală şi supraveghere pe secţiile de chirurgie, pacienţilor care au suferit intervenţii chirurgicale
Articol de Radio Timișoara, 2 octombrie 2019, 02:48 / actualizat: 2 octombrie 2019, 11:58
Inițiatorul proiectului dr. Dorel Săndesc spune că constă în implicarea unei echipe de personal ATI, medic rezident şi asistentă, în îngrijirea pacienţilor complecşi în afara secţiei ATI, atunci când pacienţii ajung în secţiile respective.
Pentru început, proiectul se aplică în secţia de neurochirurgie, urmând extinderea în toate secţiile care au pacienţi cu probleme majore. Primele care vor beneficia de implementarea proiectului vor fi secţiile chirurgicale, oncologică, vasculară, neurologie, dar şi alte secţii.
“După şase luni, putem să prezentăm aceste rezultate, care sunt deosebite, pentru că numărul stopurilor cardio-respiratorii pe secţia de neorochirurgie în aceste şase luni, comparativ cu cele şase luni anterioare implementării proiectului a scăzut spectaculos, cu peste 50%, ceea ce este foarte important. Medicii fiind acolo au observat din timp tendinţa pacienţilor de a se agrava şi au intervenit şi au fost mai puţine stopuri cardio-respiratorii, care înseamnă mult mai puţine situaţii ameninţătoare de viaţă. Global vorbind, mortalitatea pacienţilor din secţia de neurochirurgie care au trecut o dată sau de două ori prin terapie intensivă, mortalitatea acestor pacienţi a scăzut, de asemenea. Sunt rezultate cu totul deosebite care arată că un proiect care înseamnă doar o îmbunătăţire a procesului de lucru poate face o diferenţă”, spune Dorel Săndesc.