AUDIO / Cu diplomație, despre un articol nehotărât de prisos
Articol de Dana Florea, 4 octombrie 2019, 10:26 / actualizat: 15 octombrie 2019, 11:20
Asemenea tuturor persoanelor impulsive, și eu admir, între multe alte lucruri, diplomația. Așa cum știți, o persoană diplomată este o persoană care știe foarte bine să evite conflictele, să cedeze atunci când acest lucru se impune, să nu dorească neapărat să își impună voința, să fie politicoasă. Înainte de război, în România încă funcționau școlile pentru fete unde, între multe altele, domnișoarele erau învățate cum să evite conflictele din familie. Știu că unii dintre dv. sau unele dintre dv. au tresărit atunci când am pronunțat sintagma „școală pentru fete”. Nu o să fac apologia unei asemenea forme de învățământ fiindcă absolventele erau pregătite pentru o „meserie” sortită eșecului într-o societate modernă: cea de soție.
Ei bine, cu speranța că ați auzit și ghilimelele atunci când am spus „meseria de soție”, vă spun doar că una dintre discipline se numea „diplomație familială”. Și, culmea, o asemenea punere în temă nu se referea la relația dintre soț și soție, ci la cea dintre soție și soacră. O relație ce traversează veacurile cu aceeași netulburată încordare.
Ei bine, probabil că ați înțeles deja că „diplomați” și „diplomat” sunt cuvintele rubricii de astăzi, dar nu cred că știți de unde mi-a venit ideea aceasta. Mă grăbesc să vă destăinui sursa fiindcă timpul trece. Așadar, la DIGI 24 TV, am auzit un jurnalist bine așezat în exprimarea sa lingvistică, adresându-i-se lui Cristian Diaconescu așa: „Dv., ca un diplomat”. Articolul nehotărât „un” este de prisos. Asta fiindcă nu ne imaginăm că spunem „dv., ca un inginer”, „dv. ca un medic”, ci, pur și simplu, „dv., ca inginer, medic” ș.a.m.d.
(rubricã difuzatã în 4 septembrie 2019)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.
(Foto: pixabay.com)