Începe Festivalul Național de Romanțe „Crizantema de Aur”. Doi compozitori timișoreni au fost selectați la secțiunea de creație
„Romanţa românească, acest cântec dedicat poeziei, de o rară gingăşie, este un gen muzical binecuvântat de Dumnezeu tocmai pentru că şi-a purtat cu smerenie coroana de regină într-o lume debusolată artistic, care pare să-şi fi pierdut raţiunea culturală, morală, estetică şi naţională“
Articol de Daniela Bacila, 16 octombrie 2019, 11:39
spune Alina Mavrodin Vasiliu, interpretă de romanţe, director artistic al Festivalului “Crizantema de Aur”, directorul Centrului Cultural pentru UNESCO “Cetatea Romanței” – Târgoviște.
Festivalul Național de Romanțe „Crizantema de Aur” se va desfășura în perioada 17 – 19 octombrie la Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte.
Ediția a 52-a este dedicată celebrării prin Romanţă a Patrimoniului poetic naţional şi Anului omagial al satului românesc.
Organizatori: Primăria şi Consiliul Local Municipal Târgovişte, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, Teatrul „Tony Bulandra” din Târgovişte, în colaborare cu Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, cu Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, cu Uniunea Muzicienilor din Moldova, în co-producţie cu Televiziunea Română şi în parteneriat cu Radio România.
Concertele vor începe în fiecare seară la ora 18.00 și vor fi transmise integral în direct de TVR 3 și TVR Craiova, precum și în redifuzare pe TVR Internațional și TVR Moldova.
Organizatorii sunt preocupați de promovarea Romanţei, ca gen muzical de patrimoniu al culturii naţionale, în vederea înscrierii acesteia în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii, procedură care se desfăşoară în prezent la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.
Ediţia a 52-a a Festivalului „Crizantema de Aur” va fi structurată pe patru mari secţiuni, astfel:
Concursul de Interpretare;
Concursul de Creaţie;
Concertul extraordinar „Comori ale Romanţei”, recitaluri, microrecitaluri şi medalioane tematice;
Evenimente asociate festivalului.
La Concursul de Interpretare participă 20 de concurenţi selecţionaţi în urma a 7 preselecţii regionale, în perioada mai-iunie 2019, în România şi în Republica Moldova;
Secțiune de Creaţie va îmbogăţi patrimoniul muzical naţional cu 14 romanţe în primă audiţie, selectate în urma preselecţiilor naţionale realizate la Bucureşti în colaborare cu UCMR şi la Chişinău în colaborare cu UMM.
Din Timișoara au fost selectați la această secțiune compozitorii Mircea Ciugudean și Horia Făgărășanu.
Joi, 17 octombrie şi Vineri, 18 octombrie 2019, se vor desfăşura Concursurile de Interpretare şi de Creaţie, urmate de:
- Micro-recitaluri susţinute de laureaţi ai Festivalului Național „Crizantema de aur”: susținute de tineri laureați ai Festivalului „Crizantema de aur” din România și Republica Moldova: Nicoleta Vasile; Alina Ureche; Daiana Berbec; Andrei Cocârlea; Theodora Manolache; Doru Pantazi; Vasilica Tătaru; Mădălin Băldău.
- Recitaluri şi medalioane tematice, dedicate celebrării patrimoniului romanței și creației marilor compozitori români de romanță: Alexandru Arșinel; Domnica Sorescu; Marius Mitrofan; Constantin Florescu; Bogdan Hrestic; Aurel Niamțu; Ioana Purcăruș (Dumitrescu).
Sâmbătă, 19 octombrie 2019, vor avea loc:
Gala Laureaţilor Concursului de Interpretare și Concursului de Creație;
Recital Alina Mavrodin Vasiliu: „Romanţe de aur” lansate la concursurile de Creație ale festivalului.
Concertul extraordinar „Comori ale Romanţei”, cu participarea unor mari interpreţi de romanţe din România şi Republica Moldova: Matilda Pascal-Cojocăriţa, Florin Georgescu, Daniela Vlădescu, Sergiu Cioiu, Paula Seling şi Grupul „Brio Sonores” Chişinău.
În concert: „Poeme printre romanţe” cu actorul Silviu Biriş şi harpista Cristina Munteanu.
Acompaniază orchestrele „Dor românesc” – dirijor Ștefan Cigu şi „Romanţa” – dirijor Lucian Vlădescu;
Mai multe detalii găsiți pe site-ul festivalului: www.crizantemaaur.ro