Timișoara, acoperită din nou de o pâclă de praf și fum. Explicațiile specialiștilor
Articol de Radio Timișoara, 28 octombrie 2019, 17:13
Timișoara este acoperită de un nou val de praf și fum. Deşi inspectorii spun că poluarea este în parametrii normali la staţiile de măsurare, faptul că nu bate vântul, face ca o pătură ceţoasă să creeze impresia de smog. La rândul lor, medicii spun că daca această situaţie persistă persoanele cu probleme respiratorii s-ar putea resimţi.
Potrivit Silviei Barbu, şeful Serviciului Regional de Prognoză a Vremii Banat – Crişana, aerul a fost cețos din cauza umidității ridicate și a lipsei curenților de aer care să împrăștie poluatorii în atmosferă:
“Nu e vânt și, când sunt situații de genul acesta, poluarea există. Nu sunt mișcări nici pe verticală nici pe orizontală ale aerului și e posibil să influențeze și asta vizibilitatea. De ceață nu poate fi vorba, pentru că totuși vizibilitatea este destul de bună. Aer cețos nu înseamnă ceață, adică vizibilitatea este bună numai că e un pic densitatea mai mare a vaporilor de apă în atmosferă”, spune Silvia Barbu.
Șefa Gărzii de Mediu Timiș, Alina Călușeriu, a declarat că norul de fum și ceață poate fi vizibil fără ca parametri de poluare să fie depășiți:
“Pe lângă praful antrenat de pe străzi, de pe șantiere, trafic rutier, incendii de vegetație, surse de la operatorii economici de emisii în atmosferă, toate se cumulează și, pe acest fond meteo de stagnare a curenților de aer., nu se înregistrează vânt, poluanții stagnează mai mult în atmosferă la nivelul solului. Noi, la agenții economici, asta verificăm, dacă sunt respectate valorile limită de emisie și nu sunt depășiri la sursele cu evacuare directă. În condițiile în care nu sunt depășiri, sursele acestea se cumulează și efectele le resimțim în anumite perioade mai puternic”, spune Alina Călușeriu.
Atât oficialii Gărzii de Mediu, cât și reprezentanții primăriilor fac apel la populație să nu mai dea foc în această perioadă deșeurilor vegetale sau miriștilor, fumul provenit din aceste activități și lipsa vântului favorizând formarea aerului cețos.