INTERVIU/ La pas cu Bach, atelier de măiestrie în cadrul Festivalului Internațional Timişoara Muzicală Academică
Articol de Radio Timișoara, 1 noiembrie 2019, 20:15
Cea de-a 25-a ediție a Festivalului Internaţional „Timişoara Muzicală Academică”, organizat de Facultatea de Muzică şi Teatru a Universităţii de Vest a inclus desfăşurarea Atelierului de măiestrie „La pas cu Bach”, susţinut de muzicianul român Florin Negreanu (violonist, violist şi lutier), invitat din Olanda.
Cursanţii au primit informaţii legate de lutierie, restaurări, setări de instrumente şi, de asemenea, au participat la cursul de măiestrie interpretativă. Pe câţiva dintre tinerii artişti în devenire îi vom aplauda în recitalul programat la Sala „Orpheum” a facultăţii, sâmbătă, 2 noiembrie, începând cu ora 15:00.
Florin Negreanu a început să studieze muzica de la o vârstă foarte fragedă, la Drobeta Turnu Severin, sub îndrumarea mamei, care a avut un rol foarte important în educaţia sa muzicala. Mai târziu, a studiat vioara la Colegiul Naţional George Enescu, clasa Mihaelei Mailat. La 19 ani a părăsit România pentru Olanda, unde a studiat la Conservatorul Regal din Haga şi la Conservatorul din Rotterdam. A fost perioada când a acumulat un repertoriu vast, care i-a permis să îşi continue cariera concertantă cu diferite ansambluri şi orchestre din ţara adoptivă. Astăzi, Florin Negreanu este o prezenţă constantă pe scenele din Olanda. Este membru al cvartetului Gaudi. Prin cursurile şi concertele de muzică de cameră pe care le organizează, promovează tinere talente din Olanda şi din România. În plus, are o pasiune pentru restaurarea instrumentelor cu coarde. Proiectul său de suflet este renovarea unei foste şcoli în Germania, şcoală care va deveni un loc de promovare a culturii pe toate palierele.
Concluzii de la întâlnirea cu participanţii la masterclass şi despre următoarele proiecte, în dialogul realizat de Simona Stoiţa.