FOTO / Chizătăienii au marcat cu mare fast 200 de ani de la nașterea lui Trifu Șepețian
„Există momente în care istoria unei comunități se leagă de tradiția unei familii, iar la Chizătău familia Șepețian a făcut istorie și cultură deopotrivă.” (pliantul – Trifu Șepețian 1819 – 2019).
Articol de Daniela Bacila, 4 noiembrie 2019, 13:40
Duminică, spre ora începerii Festivalului de la Chizătău, ploaia s-a molcomit lăsând alaiul alcătuit dintr-un sobor de preoți cu Î.P.S. Ioan Selejan Mitropolitul Banatului în frunte, membrii corului de la Chizătău și Fanfara Pro Amiciția, cu Tricolorul și Steagul Corului din secolul al XIX-lea, să pornească de la Căminul Cultural din localitate spre Biserica Ortodoxă unde s-a desfășurat manifestarea de suflet.
Gazdelor li s-au alăturat oameni de cultură veniți din Timișoara și localitățile învecinate. Între ei, Rodica Giurgiu, Simion Dănilă, Ciprian Cipu, Ioan Viorel Boldureanu, Lucian Emil Roșca, Cristian Rudic.
După evocarea personalității lui Trifu Șepețian, cu multă căldură, Mitropolitul a condus, oarecum, desfășurarea întregii manifestări, lăsând grupurile corale să-și prezinte programul pregătit: Corul “Învierea” din Foeni, dirijat de preotul Nicolae Strizu, Corala “Giroceana” din Giroc, sub conducerea profesorului Mircea Sturza, apoi Grupul Cameral “Osana” al Ligii Tinerilor Creștini Ortodocși Români din Lugoj, dirijat de prof. Alina Bogoevici, și un un grup al Corului Parohiei din Șag condus de cântărețul bisericesc Cornel Daniel Vieriu.
Surpriza de care ne vorbea în interviu săptămâna trecută doamna Adela Popa, de la Consiliul Județean Timiș, inițiatorul manifestării, a fost copleșitoare din punct de vedere muzical. Directorul Operei Române din Timișoara, Cristian Rudic, a însoțit o parte a Corului Operei, o anumită parte, a subliniat el, care a oferit publicului un recital de excepție. Î.P.S. Ioan a simțit imediat importanța momentului și a săvârșit slujba de pomenire pentru preotul și dirijorul Trifu Șepețian, având alături artiști cu pregătire și în domeniul teologic, cooptând în ritualul parastasului dirijorii, preoții prezenți, membrii Corului de la Chizătău, de la copii la adulți, dând importanța cuvenită gazdelor, preotului de la Chizătău, Valentin Birău, care este și dirijorul actualului cor.
Atmosfera generală, pe parcursul celor trei ore, a fost înălțătoare. Oaspeții au plecat de la Chizătău cu diplome, plachete, afișe, pliante și alte insemne ale manifestării.
A consemnat Daniela Băcilă
Foto: Victor Popa și Daniela Băcilă