Festivalul “Traian Barbu”, ediția a VII-a, la Caransebeș
Interpretul cărășean Traian Barbu își continuă demersul artistic pentru promovarea doinelor și baladelor românești. A VII-a ediție a festivalului se va desfășura miercuri, 20 noiembrie, de la ora 17:00, la Casa de Cultură “George Suru” din Caransebeș.
Articol de Daniela Bacila, 12 noiembrie 2019, 12:36
15 interpreți din Banat, din generații diferite, vor evolua în fața publicului în acompaniamentul unui grup de instrumentiști condus de Simion Florea.
Intrarea este liberă.
De peste 50 de ani, Traian Barbu slujeşte cântecul bănăţean remarcându-se de-a lungul timpului ca un doinitor de excepţie. Vineri, 22 noiembrie, Traian Barbu împlineşte 66 de ani.
Născut la Târnova (în anul 1953) a urmat Şcoala elementară în comuna natală. Nu împlinise 14 ani când i-au fost remarcate calităţile vocale şi interpretative fiind îndemnat să se prezinte la concursurile vremii. În anul 1969 participă la un astfel de concurs, la Costeşti, lângă Orăştie, unde obţine Premiul special al juriului.
Îndrumat de dirijorul Nicolae Perescu, Traian Barbu colaborează cu Ansamblul „Reşiţeana”, apoi cu Ansamblul Tineretului al Şcolii profesionale din Reşiţa. Urmează alte concursuri cu recunoaşterea specialiştilor: în 1975 obţine Premiul al II-lea la Festivalul „Aurelia Fătu Răduţu”, iar un an mai târziu, la Festivalul „Porţile de Fier” de la Orşova, obţine Premiul Comitetului de Cultură.
În anul 1973 se căsătoreşte şi se stabileşte la Oţelu Roşu devenind membru al Ansamblului „Iedera” alături de care a rămas peste 30 de ani. Colaborează cu multe formaţii artistice din Timişoara, Sibiu, Baia Mare, Arad între care Ansablurile „Banatul”, „Maramureşul”, „Junii Sibiului”. Turneele în ţară şi în străinătate l-au făcut cunoscut iubitorilor de cântec reuşind să impresioneze de fiecare dată cu glasul său frumos timbrat, interpretările autentice în care punea întreaga simţire a bănăţeanului şi ţinuta statuară. Împreună cu trompetistul Sandu Florea a imprimat un disc cu nouă piese în fosta Iugoslavie. La Radio Timişoara a realizat câteva imprimări cu doamna Lucia Boleanţu care l-a inclus în volulmul „Interpreţi bănăţeni de muzică populară 1957 – 1985”, apărut la Editura Mirton din Timişoara în anul 2001.
Din dorinţa de a face mai mult pentru folclorul bănăţean, pentru cunoaşterea şi promovarea lui în rândul tinerilor interpreţi, în urmă cu șapte ani a iniţiat un „Festival al doinelor bănăţene” la Oţelu Roşu. Următoarele ediții au avut loc în diverse localități cărășene, unde a găsit sprijin și înțelegere. Managerul Casei de Cultură din Caransebeș, Ioan Cojocariu, precum și primarul urbei gugulanilor, Felix Cosmin Borcean, sunt cei care își aduc aportul în realizarea ediției din acest an.
Daniela Băcilă