DSP și DSV se disculpă în situația intoxicării locatarilor din blocul de pe strada Mioriței din Timișoara
Articol de Radio Timișoara, 19 noiembrie 2019, 17:29
Autorităţile de sănătate publică şi cele sanitar-veterinare se disculpă în legatură cu situaţia intoxicării locatarilor, de pe strada Mioriţei, din Timişoara.
Din partea DSV,directorul Cristina Popa, a declarat astăzi că firma de dezinsecție a fost autorizată din 2015 şi că dosarul ar fi fost complet, în acel moment.
“Firma avea autorizație sanitar-veterinară încă din anul 2015. Am aici dosarul de autorizare, el este complet și conform, l-am verificat astăzi cu colegii mei. Problema este că, de dimineață, noi am făcut niște verificări pe internet și îl găsim la o altă adresă, pe reclama pe care o face apare la altă adresă, și, probabil, în momentul acesta noi autorizăm doar punctul de lucru, nu sediul social. Dacă se adeverește, el figurează la o altă adresă și înseamnă, în acest moment, nu este autorizat sanitar-veterinar. Deci, obligatoriu, la autorizare are nevoie de un contract prestări servicii cu un cabinet veterinar sau un medic veterinar. Autorizarea necesită acest contract”, spune Cristina Popa.
Potrivit informațiilor de până acum, nici o autoritate publica nu i-a verificat însă activitatea
Din partea DSP competenţele pe teren sunt liminate, pentru că verifică doar furnizorii oficiali şi nu terţii, spune inspectorul Carmen Ardelean.
“Direcția de Sănătate Publică efectuează în mod curent și cu continuitate controale privind biocidele. Nouă ne revine sarcina de a verifica modul în care acestea sunt depozitate și modul în care sunt expuse pentru comercializare, mă refer la ambalaje, la condițiile de depozitare, în așa fel încât ele să ajungă pe piață la utilizatori fără a fi afectate din punct de vedere al calității”, spune Carmen Ardelean.
Până la urmă, situaţia rămâne tot nerezolvată. DSP nu are control asupra felului în care îşi desfăşoară activitatea societăţile de deratizare iar DSV verifică doar dacă firma are încheiat un contract cu un medic veterinar şi dacă angajaţii sunt calificaţi, conform legii. Autoritatea naţională fitosanitară ar avea competenţe în a verifica natura substanţelor folosite în deratizare, dar reprezentanţi ai structurii nu au fost chemaţi la întâlnirea cu autorităţile.