FOTO / Eleganță și rafinament la Festivalul „Nicolae Florei” de la Bocșa. Rezultatele concursului
A treia ediția a Festivalului – concurs de interpretare a romanței și liedului prin care este omagiat reputatul artist Nicolae Florei, născut la Bocșa, s-a desfășurat vineri într-o atmosferă caldă, primitoare și elegantă. Sala Casei Orășenești de Cultură și-a primit publicul și oaspeții cu sobele fierbinți, scaunele îmbrăcate în alb, flori, diplome și plachete.
Articol de Daniela Bacila, 25 noiembrie 2019, 14:53
La cele trei secțiuni ale concursului s-au prezentat 15 concurenți din București, Baia Mare (Maramureș), Câmpulung Muscel (Argeș), Reșița și Ilidia (Caraș Severin), Timișoara și Dumbrăvița (Timiș), Târnăveni (Mureș): 8 la secțiunea interpretarea tradițională a romanței; 4 la secțiunea interpretarea cultă a romanței; 3 la secțiunea interpretare lied.
După concurs au evoluat în recital laureați ai ediției precedente: Marina Santraci din Serbia, care, de anul trecut și-a îmbogățit palmaresul cu un Premiu special al juriului la Concursul „Vera Kovacs Vitkay” din Novi Sad și Ana Maria Stănoia din Reșița, cunoscută publicului timișorean și după premiul I obținut la Festivalul „Roze pe Bega” de la Timișoara.
Acompaniamentul romanțelor a fost asigurat de lect. univ. dr. Horia Făgărășan – la pian și Radu Vincu la vioară, iar la lieduri – de cadre didactice la Facultatea de Muzică din Timișoara, Marcela Costea și Aida Marc.
Juriul: președinte – prof.univ.dr. habil. Marius Manyov, Dan Patacă (solist al Operei Române Timișoara), prof. dr. Constantin Tufan Stan, Aurelia Roșu Popa și prof. Gheorghe Țunea.
Clasament:
Secțiunea Interpretare tradițională a romanței
Premiul I: Cecilia Gropan – Câmpulung Muscel
Premiul al II-lea: Viorica Rusu – Dumbrăvița
Premiul al III-lea: Aurelia Ardeleanu – Ilidia
Secțiunea Interpetarea cultă a romanței (rezervată celor cu studii muzicale)
Premiul I: Elena Cozâltea – Reșița
Premiul al II-lea: Darius Divian Iordănescu – Timișoara
Premiul al III-lea: Voichișa Regoș – Baia Mare
Secțiunea – Lieduri
Premiul I: Sabina Ioana Ștefănescu
Premiul al II-lea: Toth Csilla Noemi – Târnăveni
Premiul al III-lea: Vinczi Ana Maria – Timișoara
După decernarea premiilor a urmat un recital Maius Manyov, prof. univ. dr. habil. la Facultatea de Muzică din Timișoara, nume de referinţă în domeniul interpretării muzicii vocale clasice româneşti şi universale, președintele juriului festivalului, bocșan de origine, care, împreună cu Dan Liuț a demarat proiectul. La această ediție a prezentat cinci dintre cele mai frumoase romanțe: Îți mai aduci aminte doamnă, Sub vișinul înflorit, Pe umeri pletele-i curg râu, De ziua nunții tale-ți scriu, În fânul de curând cosit, cu o voce caldă şi profund expresivă, Marius Manyov a reușit din nou să transmită întregul mesaj artistic, aducând un omagiu lui Nicolae Florei și în acest mod.
Directorul Casei Orășenești de Cultură, Dan Liuț, a oferit tuturor participanților plachete, diplome, iar doamnelor și buchete de flori, mulțumind publicului, ce-i drept, nu atât de numeros pe cât și-ar fi dorit, anunțând manifestări ample pentru anul viitor, când Casa de Cultură împlinește 50 de ani.
A consemnat,
Daniela Băcilă
Foto: Victor Popa