AUDIO / Ce presupunem noi că se ascunde sub cuvântul „incidente”
Articol de Dana Florea, 7 ianuarie 2020, 15:16
Mai toate siturile presei românești sunt într-o continuă luptă pentru audiență, așa că ne bombardează cu cele mai catchy titluri. Mă opresc și întreb ascultătorii mei mai în vârstă. Adică mai experimentați: știți ce înseamnă catchy? Se scrie c a t c h y și are mai multe sensuri: parte, atractiv, cu priză, ceva ce are cârlig. Așadar, pe siturile mai tuturor publicațiilor sau televiziunilor comerciale ne întâmpină titluri senzaționaliste. Sigur, majoritatea cititorilor pățiți nu mai reacționează la asemenea capcane. Numai că unii dintre cititori cad pradă unor confuzii nevinovate. Astfel, în ziua alegerilor, pe toate siturile au curs titluri despre incidente din secțiile de votare. Curios să compar numărul accesărilor, le-am comparat pe acestea cu alte știri de fapt divers despre tot soiul de nimeni din viața așa-ziselor vipuri, de fapt „vipuțuri”. Ei bine, știrile cu incidente la vot au avut cu mult mai multe accesări. Și asta fiindcă acest cuvânt, „incident”, nu este foarte clar nici în DEX, nici în mintea noastră. În DEX, primul sens este cel de întâmplare neașteptată (și neplăcută) care apare în desfășurarea unei acțiuni. Al doilea sens, în sintagma incident de frontieră, în schimb, înseamnă ceva foarte grav, adică ciocnire armată între forțele grănicerești a două state vecine.
Așadar, pentru omul obișnuit, un incident are neapărat ceva grav, violent. În realitate, incidentele despre care era vorba erau îmbolnăviri, rătăciri ale ștampilelor, întreruperea curentului. Adică ceva neașteptat și neplăcut.
(rubricã difuzatã în 5 decembrie 2019)
Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/
Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.
Cartea se găsește în librării.
(Foto: pixabay.com)