Un album intergral cu cântece din Pusta Banatului: Cornel Brici și Orchestra Ansamblului „Timișul”
„Așa mi-o zis moșu’ și tăicuțu’ meu” este titlul celui de-al patrulea CD al interpretului Cornel Brici adus la Radio Timișoara în decursul anilor. Inedit este faptul că de data aceasta solistul și-a dorit un album integral cu jocuri specifice zonei de câmpie a Banatului: soroc, pe loc, întoarsa, zopot, ardeleana pe trei pași.
Articol de Daniela Bacila, 20 ianuarie 2020, 13:35
Cornel Brici s-a născut în comuna Arieșeni din județul Alba, la 4 decembrie, 1963. Avea doar doi ani când părinții lui s-au mutat la Murani, satul poetului Marius Munteanu. Primele 8 clase le-a urmat la Pișchia, apoi Liceul Auto la Timișoara, mai târziu, absolvind Facultatea “Ioan Slavici” din Timișoara, profil economic.
În copilărie a cântat la vioară, pe la 18 ani începe să cânte la diverse evenimente împreună cu formația lui Tică Stângaciu. În anul 1989 obține Atestatul de liber profesionist, ca solist vocal. Din 1993 devine un colaborator permanent al Ansamblului “Timișul” al Casei de Cultură din Timișoara.
La Pișchia, Cornel Brici a înființat unul dintre primele ansambluri folclorice de comună din județul Timiș.
„Hora Pișchiei” datează din anul 2004 și are în componență dansatori, instrumentiști, soliști vocali. La ora actuală numără în jur 70 de membri pe trei generații și se poate mândri cu numeroase premii la Festivalul-Concurs „Lada cu zestre” organizat de Centrul de Cultură și Artă și Consilul Județean Timiș.
Miercuri, 22 ianuarie, după știrile de la ora 9:00, vă vom prezenta noul său album. Despre liniile melodice ne va vorbi violonistul Cristian Bălteanu. Veți putea asculta un interviu cu textierul Alin Dirina, iar despre ochestrații și colaborarea în ansamblu aflăm detalii de la prof. Nicolae Baniciu.
Vă așteptăm pe recepție miercuri, pe AM 630 kHz și on-line pe www.radiotimisoara.ro.
Daniela Băcilă