Apicultura, afectată de vremea de anul trecut. “Mierea în școli” ar fi o gură de oxigen în domeniu
Vremea de anul trecut a avut un impact negativ asupra apiculturii, atrage atenţia preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, Ioan Fetea.
Articol de Radio Timișoara, 16 februarie 2020, 07:58
Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine a subliniat, la un târg apicol de la Oradea, că ajutorul de minimis acordat de Ministerul Agriculturii, de 20 de lei pentru fiecare familie de albine, a contribuit la recuperarea unei părţi din cheltuielile necesare pentru hrana acestora.
“2019 a fost un an sărac pentru apicultură și pentru apicultori, a fost un an deosebit de rău. Condițiile meteorologice au defavorizat primăvara, de exemplu, prin ploi, vânt, temperaturi scăzute care s-au suprapus cu perioada de înflorire atât la rapiță cât și la salcâm, iar ulterior și seceta puternică, temperaturile ridicate au defavorizat colectarea de nectar de la cultura de floarea soarelui, o cultură care asigură undeva la 40% din producția anuală de miere”, spune Ioan Fetea.
Apicultorii români speră să se găsească banii necesari pentru demararea programului guvernamental „Mierea în şcoli”, a mai spus, la Oradea, Ioan Fetea.
“În România, consumul de miere a crescut în ultimii 20 de ani, de la 300-400 de grame până la 800 de grame, sub un kilogram. Suntem pe un trend bun. Dacă Guvernul ar găsi o sursă de finanțare pentru programul <Mierea în școli> ar crește consumul la peste un kilogram și în sfârșit s-ar bucura de un produs sănătos, natural și foarte valoros și copiii din România”, a mai spus Ioan Fetea.