AUDIO | Stadionul „Dan Păltinișanu”, 57 de ani de la inaugurare
Cel mai mare stadion al orașului și al regiunii împlinește, astăzi, 57 de ani de la inaugurare. E vorba, firește, despre actualul „Dan Păltinișanu”, aflat însă într-o stare avansată de degradare. Și chiar în așteptarea demolării…
Articol de claudiusav, 1 mai 2020, 20:06 / actualizat: 1 mai 2020, 21:45
Până atunci, să spunem că arena s-a deschis la 1 mai 1963, când s-a dat startul unui patrulater internațional, în organizarea Științei Timișoara, la care au mai luat parte UTA, Velez Mostar (locul 4 în acel moment în prima ligă Iugoslavă) și Vasas Gyor (ocupanta locului 6 în Ungaria).
Miercuri, 1 mai, turneul a fost deschis de UTA și Velez Mostar, arădenii repurtând o victorie categorică, 5-0. A urmat confruntarea dintre gazda Știința Timișoara și maghiarii de la Vasas Gyor, încheiată cu victoria „studenților”, scor 3-2.
În a doua zi, cele două formații românești și-au schimbat adversarele, iar rezultatul ambelor întâlniri a fost același, 1-1.
Știința și UTA, respectiv Velez și Vasas nu s-au mai întâlnit între ele, astfel că în seara zilei de 2 mai s-a tras linia: UTA a câștigat turneul la golaveraj, având 3 puncte și 6-1 după cele două jocuri; tot 3 puncte a acumulat și Știința, însă cu golaveraj de doar 4-3.
În ziarul „Sportul” s-au prezentat și caracterisicile de atunci ale noii arene a Timișoarei: „30.000 de locuri numerotate (plus circa 10.000 de locuri în picioare pe culoarele exterioare ale tribunelor). Accesul spectatorilor în tribune se face prin 16 scări exterioare și 36 de scări interioare. În jurul terenului de fotbal (cu dimensiunile de 105×70 m – teren prevăzut cu un sistem de canalizare din tuburi de beton, care permit scurgerea rapidă a apei) se află o pistă de atletism de 400 m, cu 6 culoare, 8 în linie dreaptă.
În semicercurile de la extremitățile terenului de fotbal sunt amenajate sectoare de sărituri și cercuri pentru aruncări, iar în fața tribunelor se află pistele de elan pentru sărituri. Stadionul este prevăzut cu 4 vestiare, săli de dușuri, un dispensar medical, camere de odihnă pentru sportivi, 4 camere de masaj, 2 camere pentru arbitri, birouri etc, toate modern utilate. La etajul întâi al tribunei centrale se află încăperi speciale pentru transmisiuni de radio și televiziune, loji pentru ziariști și operatori cinematografici etc.”
Alte „borne” și cifre ale stadionului, în reportajul realizat de Gabriel Toth:
Mâine, în Arena Radio, după știrile orei 11:00, Gabriel Toth vă mai așteaptă, printre altele și cu un interviu cu Adrian Brazovan, despre situația existentă la cea mai veche arenă din oraș, cea a CFR-ulu, acolo unde s-a ridicat, zilele acestea un spital de campanie.