CCR: Ordonanța privind starea de alertă este constituţională, în măsura în care nu vizează restrângerea unor drepturi și libertăți
Curtea Constituţională a României a stabilit că dispoziţiile articolului 4 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului sunt constituţionale “în măsura în care acţiunile şi măsurile dispuse pe durata stării de alertă nu vizează restrângerea exerciţiului unor drepturi”.
Articol de Radio Timișoara, 13 mai 2020, 15:35
Plenul CCR a luat în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a două articole din ordonanța de urgență din 2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, excepţie ridicată direct de Avocatul Poporului.
În urma deliberărilor, CCR, “cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile art. 4 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă sunt constituţionale în măsura în care acţiunile şi măsurile dispuse pe durata stării de alertă nu vizează restrângerea exerciţiului unor drepturi sau a unor libertăţi fundamentale”, se precizează în comunicatul instituției.
Conform CCR, actul normativ care restrânge/afectează drepturi şi libertăţi fundamentale ale cetăţenilor sau instituţii fundamentale ale statului nu poate fi decât o lege, ca act formal al Parlamentului.