Camere video de scanare pentru indentificarea statuilor din pereții laterali ai Operei din Timișoara
Firma care reabilitează fațada clădirii Operei din Timișoara va claridica dacă în nișele celor doi pereți laterali intrării principale mai există statuile care ar reprezenta muzele Thalia și Euterpe.
Articol de Radio Timișoara, 2 iunie 2020, 15:14 / actualizat: 3 iunie 2020, 7:25
În acest sens, firma va folosi camere video de scanare în profunzime a pereților lateral porții principale.
“Am dat această temă firmei care execută lucrările şi am cerut ca în momentul în care este potrivit, din punct de vedere al stadiului tehnologic, să lămurim acest aspect al statuilor, să-l facem, să vedem dacă acele statui mai sunt acolo sau nu. Probabil că se va practica un orificiu şi în fiecare nişă se va introduce o cameră video. Dacă sunt, va trebui avizul Comisiei de monumente de la Bucureşti pentru a vedea ce facem cu ele, pentru că este vorba despre un monument istoric, dar este şi o problemă a arheologilor, chiar dacă nu se intervine în pământ, ci într-un perete al unei clădiri monument” spune primarul Nicolae Robu.
Atât arhitecţii, cât şi istoricii oraşului susţin prezenţa statuetelor în respectivele lăcaşuri, dar nimeni nu poate să precizeze pe cine înfăţişează. Unii sunt de părere că statuile i-ar reprezenta pe împăratul Franz Iosef şi pe împărăteasa Sisi, în timp ce reprezentanţii Operei se aşteaptă să iasă la iveală cele două muze, Thalia (a comediei) şi Euterpe (a poeziei lirice).
Palatul Culturii din Timișoara a fost construit între anii 1871-1875 dupa planurile arhitectilor vienezi Helmer si Fellner, care și-au pus amprenta cu ocazia construcției mai multor săli de teatru și spectacole din Europa.